ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentagonul se pregătește să trimită tancuri și vehicule blindate pe câmpurile petroliere siriene, potrivit unui oficial american, o răsturnare uluitoare a deciziei președintelui Donald Trump de a retrage forțele americane din țara sfâșiată de război, informează usatoday. Decizia echivalează și cu o recunoaștere a faptului că Statul Islamic continuă să reprezinte o amenințare.

Desfășurarea tancurilor în Siria ar reprezenta o escaladare semnificativă a confictului, după recentul acord de la Soci dintre Rusia și Turcia, necesitând un contingent de trupe suplimentare pentru a opera și întreține vehiculele, precum și forțe pentru protejarea bazelelor.

Decizia vine în condițiile în care SUA anunțau retragerea trupelor americane din zonele de frontieră cu Turcia.

„Statele Unite sunt hotărâte să-și consolideze pozițiile, în cooperare cu partenerii noștri din Forțele Democratice Siriene (FDS), cu întăriri militare", a afirmat un responsabil militar, fără a preciza amploarea dispozitivului prevăzut.

Președintele american Donald Trump a afirmat miercuri că un „număr redus de soldați” americani va rămâne în Siria, în zonele unde se află petrol. În pofida retragerii trupelor americane din nordul Siriei,
 
Forțele Democratice Siriene - coaliția arabo-kurdă pe care Washingtonul s-a bazat în lupta împotriva grupării Statul Islamic - cooperează și în prezent cu Statele Unite în provincia Deir Ezzor (est), în apropiere de granița irakiană, unde se află cele mai mari câmpuri petrolifere din țară. Aproape 200 de soldați americani sunt încă prezenți în zonă.

„Obiectivul este de a preveni ca aceste câmpuri petrolifere să cadă în mâinile SI sau ale altor grupuri destabilizatoare”, a spus oficialul american citat sub rezerva anonimatului. Trebuie să oprim accesul SI la această sursă de venituri pentru a preveni o recrudescență a grupului jihadist, a menționat el.