ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizația umanitară Amnesty International a dat publicității un raport devastator pentru regimul Zelenski, confirmând acuzațiile Moscovei și presei independente.

De la începutul războiului, imaginile cu școli, spitale, blocuri și locuințe civile ucrainene atacate de armata rusă au reprezentat o puternică armă mediatică a Kievului împotriva Moscovei.

Iată însă că un raport al organizației Amnesty International, dat publicității joi, după o documentare în teren în perioada aprilie-iulie, face o serie de dezvăluiri tulburătoare.

Documentul  afirmă:

„Există dovezi că forțele ucrainene au lansat atacuri din interiorul unor zone rezidențiale populate, precum și că și-au stabilit baze în clădiri civile, în 19 orașe și sate.”

Raportul explică faptul că școli, spitale și locuințe au fost puse astfel în pericol și vorbește explicit despre tactica „scuturilor umane” folosită de forțele ucrainene.

Amnesty International continuă, arătând că acest lucru a făcut ca obiectivele civile să fie vizate de atacurile ruse, ceea ce a dus la pierderi de vieți și la distrugeri materiale:

„Asemenea strategii încalcă legea umanitară internațională și pun în pericol civilii, prin transformarea obiectivelor civile în ținte militare. Loviturile ruse care au urmat în zone populate au ucis civili și au distrus infrastructuri civile.”

Raportul detalizază, informând că, în 22 din cele 29 de școli vizitate de o echipă a Amnesty International, în perioada aprilie-iulie, investigatorii au descoperit dovezi ale unor activități militare ucrainene anterioare.

De asemenea, au fost documentate cinci spitale în care au fost cantonate trupe ucrainene.

Mai grav, arată raportul, Amnesty International nu are dovezi sau informații că, stabilindu-se în aceste spații, trupele ucrainene au încercat mai înainte să evacueze civilii.

Cu alte cuvinte, militarii au derulat misiuni de luptă alături de copii și profesori în școli, sau de bolnavi și doctori în spitale.

Pe de altă parte, raportul arată faptul că astfel de practici ale trupelor ucrainene nu justifică atacurile fără discernământ ale forțelor ruse asupra obiectivelor civile.

Însă Amnesty International afirmă răspicat:

„Faptul că se află în poziție defensivă nu scutește armata ucraineană de la respectarea dreptului international umanitar.”

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitri Kuleba, a reacționat iritat la raportul organizației:

„Un asemenea comportament din partea Amnesty nu constă în căutarea adevărului și a-l prezenta lumii, ci de a crea un fals echilibru între criminal și victim sa.”

În schimb, Kremlinul a declarat că raportul confirmă ceea ce Rusia spune de multă vreme.

Purtătoarea Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a afirmat:

„Vorbim despre asta constant, denunțând tactica forțelor armate ucrainene de a folos civilii pe post de scuturi umane.”