ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amnesty International publică un raport în care denunță atacurile de la Rakka, efectuate de coaliția internațională împotriva Statului Islamic, în vara anului 2017, prin care au fost puse în pericol viețile civililor, scrie 20minutes.fr.


Orașul Raqqa (Siria) se află în centrul conflictului dintre coaliția internațională și teroriștii ISIS.

Potrivit ONG-ului, „consecințele atacurilor occidentale pentru populația civilă au fost dezastruoase”, scrie Le Figaro. Astfel, în timpul campaniei pentru preluarea controlului asupra orașului de sub dominația ISIS, coaliția nu a ținut cont de civili și nici nu a luat măsurile de precauție necesare pentru a minimiza riscul ca ei să fie răniți, afirmă Amnesty.

Raportul a fost scris de doi membri ai ONG-ului, care au vizitat 42 de locații, în februarie, și au intervievat 112 martori și victime. Prezența civililor nu a fost suficient luată în considerare de forțele de coaliție care nu au luat măsurile de precauție necesare pentru a minimaliza daunele provocate civililor și obiectelor civile", se arată în raport.

În raport sunt documentate cazurile a patru familii ale căror experiențe sunt emblematice pentru un tipar mai larg și reprezintă „dovezi clare că mai multe atacuri ale coaliției care au ucis și rănit civili au încălcat dreptul internațional”.

Coaliția a răspuns anterior acuzațiilor că a rănit civili declarând că totul a fost planificat atent pentru a se evita astfel de riscuri și că au fost investigate toate rapoartele care duc spre astfel de informații.

Campania de recapturare a Raqqa a avut loc între iunie și octombrie 2017 și a fost coordonată de Forțele Democrate Siriene, o alianță a milițiilor kurde și arabe susținută de avioane de război și trupe speciale ale coaliției.

În timpul bătăliei pentru Raqqa, soldații ISIS au îngreunat eforturile coaliției de a nu răni civili prin faptul că operau printre ei și i-au folosit ca scuturi umane, spune Amnesty.