ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eventuala ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar crea un "precedent devastator" pentru Europa Centrală, existând riscul ca alte țări, precum Ungaria, să ia decizii similare, avertizează analistul Gyorgy Jaksity, președintele firmei de investiții Concorde Securities, citat de Reuters.

 Gyorgy Jaksity atrage atenția că naționalismul și preocupăriule privind imigrația ar putea tenta alte țări, chiar unele care beneficiază masiv de fonduri europene, să părăsească Uniunea Europeană.

"Pe termen lung, consecințele la nivelul Uniunii Europene riscă să fie devastatoare. Dacă un actor politic major părăsește UE, iar Marea Britanie este clar un actor politic major, vor exista efecte pe termen lung în multe privințe", a explicat Gyorgy Jaksity la Summitul Reuters pentru Investiții în Europa de Est.

"În Europa Centrală, eu nu aș exclude pentru nicio țară posibilitatea ieșirii din UE cândva în viitor", a adăugat Jaksity, subliniind că "numărul unu" în topul privind riscul părăsirii comunității europene este Ungaria.

 Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut nenumărate dispute dure cu Uniunea Europeană pe tema politicilor în domeniul judiciar, economic, mass-media și imigrație.

"Atât timp cât o țară primește finanțare europeană aproape nelimitată, nu există riscul ieșirii din UE. Dar, dacă finanțarea dispare la un moment dat, apar probleme imense privind creșterea economică, cu care Ungaria riscă să se confrunte după anul 2020; nimeni nu are soluții la această problemă", subliniază expertul.

Marea Britanie organizează pe 23 iunie referendum privind apartenența la Uniunea Europeană.