Cunoscutul analist rus Stanislav Belkovski dă de înțeles că tentativa de asasinare a lui Vlad Plahotniuc a fost organizată de Kremlin, pentru a curăța calea forțelor politice pro-rusești în Parlamentul de la Chișinău. În editorialul „Make Putin great again sau ce e în mintea Kremlinului”, publicat pe portalul snob.ru, Belkovski a dedicat un pasaj important situației din Republica Moldova cu denumirea „Проект «Молдованаш»” („Proiectul Moldova pro-rusească”) în care aruncă afirmația, cu semnul (с) – copyright, conform căreia tentativele de asasinare ar putea să mai aibă loc, transmite Agora.md.

„Acum, în 2017, situația în Republica Moldova și în jurul acesteia este absolut diferită (comparativ cu anul 2003, când se încerca implementarea planului Kozak). Vladimir Voronin de mult a plecat în neființă politică. Iar în locul acestuia a venit, încă în 2009, coaliția pro-europeană a forțelor politice, care pledează pentru apropierea de NATO și UE.

În ultimii ani, coaliția s-a discreditat, după scandaluri de corupție. Inclusiv furtul miliardului de euro de către gruparea organizată condusă de fostul prim-ministru Vlad Filat (acum în închisoare) și omul de afaceri, soțul cântăreței Jasmin, Ilan Shor (sub arest la domiciliu – la urma urmei, este util să-ți iei de soție o vedetă). Republica Moldova dezamăgită și-a ales președinte pe socialistul pro-rus Igor Dodon. Care, se pare, nu este împotrivă să se întoarcă la planul Kozak din 2003”, scrie Belkovski. 

„Cu toate acestea, Parlamentul moldovean continuă să fie controlat de coaliția pro-europeană știrbită care nu dorește implementarea planului Putin – Kozak. Dar, nu mai târziu de 2018 vor avea loc alegeri parlamentare, în urma cărora oficialii corupți pot ceda majoritatea susținătorilor alianței strategice cu Moscova. Liderul informal al acestora este Igor Dodon. Iar cel mai bun scenariu pentru toate forțele sănătoase kremlino-centrice este să provoace alegeri anticipate chiar în acest an, pentru a se debarasa de intrușii pro-NATO în timp util”, notează autorul.

Analistul rus mai menționează că cea mai influentă persoană în Republica Moldova rămâne Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat.

„La începutul lunii aprilie 2017 serviciile de securitate ale Moldovei și Ucrainei au declarat că au dejucat o tentativă de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Act terorist, ca să-l numim așa. Și ce dacă au dejucat? Succesul vine odată cu experiența. Putem să mai încercăm odată (с). Și dacă până la sfârșitul anului, Moldova va avea un Parlament pro-rus, prin februarie 2018 poate fi semnat și un plan final de soluționare a problemei transnistrene. Cu toate consecințele care reiese din acesta, inclusiv cele electorale”, conchide analistul rus.

În vederea rezolvării conflictului transnistrean, Belkovski propune ca regiunii separatiste să i se acorde independența, iar Republica Moldova să se unească cu România.

Stanislav Belkovski este un om de științe politice rus, fondator și director al Institutului Național de Strategie din Moscova. Se spune ca este autorul clișeului jurnalistic „Puting” (Путинг) pentru a desemna procesul de re-naționalizare a industriei petroliere active din Rusia.