Dusă la îndeplinire sub un pretext fals și ca o sfidare a ONU, bombardarea Iugoslaviei de către NATO, în 1999, a pregătit terenul pentru operațiunile similare conduse de SUA în Irak, Libia și în alte locuri din lume, unde peste un milion de oameni au fost uciși, a declarat analistul de politică externă Marko Gasici pentru  RT.

Atacul NATO  de acum 20 de ani, lansat „fără a declara război și fără permisiunea Consiliului de Securitate al ONU, a fost un act care a dus la o schimbare, prim care lumea s-a schimbat încă de atunci”, a declarat Marko Gasici.

„Această formulă, că nu este nevoie de autorizarea Consiliului de Securitate al ONU, a fost pusă apoi în aplicare în detrimentul Irakului și Libiei și în alte părți ale lumii. Astfel încât, decizia de bombardare a Iugoslaviei a dus la peste un milion de victime din întreaga lume”, a adăugat analistul sârb care trăiește la Londra.

El spune că acum comunitatea internațională trebuie să ia la întrebări NATO. „Iar dacă Serbia este prea slabă pentru a face acest lucru, avem nevoie de alte țări să o facă. Dacă nu vor apăra Serbia, va veni poate momentul în care frontierele lor vor deveni ținta NATO”, a avertizat analistul.

În urmă cu 20 ani, între 24 martie-10 iunie, avioanele NATO au participat la 38.000 de misiuni de luptă în Iugoslavia, majoritatea concentrate asupra Belgradului și în Kosovo. 

Bombardamentele lansate de avioanele de luptă ale NATO, din Marea Adriatică, au distrus infrastructura strategică vitală a țării, incluzând poduri, clădiri guvernamentale și fabrici. Campania NATO nu a cruțat nici infrastructura civilă, punând la pământ centrale electrice și instalații de procesare a apei, provocând pagube incomensurabile economice și de mediu. 

Bombardamentele NATO au lăsat în urmă și sute de morți in rândul civililor. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews