ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dusă la îndeplinire sub un pretext fals și ca o sfidare a ONU, bombardarea Iugoslaviei de către NATO, în 1999, a pregătit terenul pentru operațiunile similare conduse de SUA în Irak, Libia și în alte locuri din lume, unde peste un milion de oameni au fost uciși, a declarat analistul de politică externă Marko Gasici pentru  RT.

Atacul NATO  de acum 20 de ani, lansat „fără a declara război și fără permisiunea Consiliului de Securitate al ONU, a fost un act care a dus la o schimbare, prim care lumea s-a schimbat încă de atunci”, a declarat Marko Gasici.

„Această formulă, că nu este nevoie de autorizarea Consiliului de Securitate al ONU, a fost pusă apoi în aplicare în detrimentul Irakului și Libiei și în alte părți ale lumii. Astfel încât, decizia de bombardare a Iugoslaviei a dus la peste un milion de victime din întreaga lume”, a adăugat analistul sârb care trăiește la Londra.

El spune că acum comunitatea internațională trebuie să ia la întrebări NATO. „Iar dacă Serbia este prea slabă pentru a face acest lucru, avem nevoie de alte țări să o facă. Dacă nu vor apăra Serbia, va veni poate momentul în care frontierele lor vor deveni ținta NATO”, a avertizat analistul.

În urmă cu 20 ani, între 24 martie-10 iunie, avioanele NATO au participat la 38.000 de misiuni de luptă în Iugoslavia, majoritatea concentrate asupra Belgradului și în Kosovo. 

Bombardamentele lansate de avioanele de luptă ale NATO, din Marea Adriatică, au distrus infrastructura strategică vitală a țării, incluzând poduri, clădiri guvernamentale și fabrici. Campania NATO nu a cruțat nici infrastructura civilă, punând la pământ centrale electrice și instalații de procesare a apei, provocând pagube incomensurabile economice și de mediu. 

Bombardamentele NATO au lăsat în urmă și sute de morți in rândul civililor.