ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia are nevoie de o pârghie pentru a negocia încheierea sancțiunilor, iar Strâmtoarea Kerci ar putea fi doar biletul către asta, scrie analistul George Friedman comentând actuala criză dintre Kiev și Moscova, după incidentul din Marea Neagră.

„Am auzit câțiva oameni ale căror opinii le respect spunând două lucruri după incidentul din Strâmtoarea Kerci: fie că guvernul ucrainean este avantajat prin acest incident, fie că Rusia face o nouă mutare Marea Neagră.  Complet greșit.  Cei care vorbesc în acest fel, fie au căzut pradă unei campanii de dezinformare, fie că în regiune se dezvoltă un nou sentiment de realitate. Cred că una sau ambele posibilități trebuie luate în serios, spune analistul american

Friedman subliniază că „forța strategică este baza securității naționale a Rusiei, și a fost așa încă din vremea lui Napoleon. A fost o forță strategică, asigurată de statele tampon, care a permis țării să doboare, să slăbească și să distrugă forțele invadatoare mai întâi din Franța și apoi, de două ori, din Germania. Pentru Europa - și actualul său garant al securității, Statele Unite - forța strategică pe care Rusia o are reprezintă o amenințare deoarece înfige adânc forțele Rusiei în Peninsula Europeană”.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, câteva state tampon, Balticele, s-au alăturat NATO. Belarus a rămas neutru din punct de vedere militar, în măsura în care aici nu există forțe majore ruse, europene sau americane. Ucraina, între timp, a schimbat taberele de mai multe ori. Ultima dată în 2014, când un guvern pro-occidental a înlocuit un guvern pro-rus. Frica de o invazie rusească a fost reală, dar a supraestimat capacitățile rusești. În același timp, teama Moscovei că SUA ar putea înarma Ucraina împotriva ei nu s-a materializat. Rezultatul a fost o vastă zonă tampon în care un număr relativ mic de forțe rusești au operat în est, iar Rusia, care avea dreptul, prin tratat, la o bază navală majoră în Crimeea, a preluat controlul asupra întregii regiuni. 

Efectul a fost un echilibru oarecum stabil. Rușii au menținut forțele în est, neputândt reprezenta o amenințare militară pentru Ucraina. Și, deși ulterior americanii au început să adune forțe în Polonia și România, blocând astfel Câmpia Nordică și Caucazul de Sud și creând o prezență în Marea Neagră, niciuna dintre aceste forțe nu a reprezentat o amenințare strategică pentru Rusia, spune analistul american.

Friedman crede că guvernul ucrainean nu a reușit niciodată să se transforme într-o entitate foarte eficientă, iar alegerile viitoare reprezintă o oportunitate pentru o și mai mare divizare. „Dar nu este clar cum beneficiază Rusia de pe urma confruntărilor de la Kiev. Este nevoie de un colaps complet în Ucraina, care să-i permită să se miște fără să întâmpine rezistență sau chiar să fie lăsată să ajungă la frontierele României și în apropierea Poloniei”. Există însă riscul, după cum scrie Fiedman, ca „în loc ca Ucraina să fie dată Rusiei pe tavă,  un colaps să creeze o situație și mai complexă pentru Moscova”.
 

Concluzia lui Friedman este că „este puțin probabil ca „Afacerea Kerci” să distrugă guvernul ucrainean, dacă asta ar fi fost de la început o încercare a Rusiei”. „Asta a oferit Kievului o scuză pentru a institui legea marțială, concentrând astfel mai multă putere în mâinele președintelui. O posibilitate este ca Ucraina însăși să fi declanșat criza din strâmtoarea Kerci. Dar germanii și ungurii au condamnat Rusia după incident și flirtează prea mult cu Moscova pentru a fi de partea Kievului”.

O altă concluzie emisă de Friedman este, că „așa cum circulă un zvon, Rusia intenționează să-și afirme puterea navală și aeriană în Marea Neagră. Aparent, are sens. S.U.A. reamenajează o bază aeriană în România. Turcia este slab pregătită pentru a rezista rușilor. De asemenea, este puțin probabil să fie încălcat Tratatul privind Bosforul, vechi de aproape o sută de ani, permițând unităților navale majore din SUA să intre în Bosfor”.


„Evenimentele din Strâmtoarea Kerci ar putea  declanșa o criză mai mare. Kievul nu e capabil de un răspuns militar, deoarece SUA nu i-au oferit armele necesare, dând facțiunilor din Ucraina șansa de a pune guvernul la zid. În plus, Marea Neagră este unul dintre cele mai dificile locuri pentru SUA pentru o confruntare cu Rusia, în ceea ce privește geografia și resursele. În timp ce Rusia își sporește prezența acolo - o prezență facilitată de baza sa navală din portul Sevastopol - oficial pentru a apăra strâmtoarea Kerci, iar SUA nu fac o mișcare decisivă, Ucraina ar putea fi zdruncinată. Dar o confrunatre în Ucraina iese din discuție, nu numai din rațiuni militare, ci și pentru că haosul de la Kiev ar fi o chestiune politică internă, nu rezultatul unei acțiuni ruse vizibile.”, conchide analistul american.