ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Confruntări au avut loc sâmbătă după-amiază la Brenner, o mică localitate la frontiera italo-austriacă, între forțele de ordine și mai multe sute de tineri manifestanți care protestau împotriva anunțului făcut de Viena despre pregătirea unui dispozitiv antimigranți, informează AFP, preluată de Agerpres.

Manifestanții, tineri anarhiști, purtau în față o pancartă pe care scria "Să înlăturăm frontierele" și încercau să pătrundă în teritoriul austriac din Italia când s-au întâlnit cu numeroase forțe de ordine, polițiști și carabinieri în ținută antitero.  Tinerii, care ocupaseră pentru scurt timp mica gară din Brenner, au aruncat pietre și fumigene spre forțele de ordine. Acestea au răspuns cu gaze lacrimogene. 

Poliția a eliberat gara, dar mai multe zeci de manifestanți s-au îndreptat atunci spre autostrada din vecinătate, închisă circulației, unde forțele de ordine au utilizat tunuri cu apă. 

Potrivit agenției de presă AGI, doi polițiști au fost răniți, un vehicul al poliției — incendiat și mai mulți manifestanți au fost arestați. 

Austria a început instalarea unui dispozitiv antimigranți la frontiera sa cu Italia, estimând că Roma nu face destul pentru a controla fluxul de migranți. 

Guvernul italian estimează că aceste măsuri sunt inutile și contrare spiritului Schengen. 

Circa 2.500 de camioane și 15.000 de mașini tranzitează în medie în fiecare zi prin tunelul de la Brenner, axa economică crucială pentru Italia și întreprinderile sale care exportă mărfuri spre nordul Europei. 

O blocare de către Austria a frontierei cu Italia la tunelul din Brenner pentru a restricționa afluxul migranților ar fi o "catastrofă politică" pentru Europa, a avertizat sâmbătă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Situată la intersecția a două principale rute migratorii în Europa — prin Balcani și prin Italia — Austria a fost tranzitată de mai multe sute de mii de refugiați în 2015, dintre care a primit 90.000, adică peste 1% din populația sa. Pentru 2016, Viena și-a stabilit un plafon de 37.500 de solicitanți de azil, dintre care a înregistrat deja aproape jumătate.