ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Investigația amplă desfășurată, în această vară, de Biroul Federal de Investigații (FBI) privind un eventual rol al Moscovei în campania electorală din SUA nu a descoperit până acum vreo legătură directă sau clară între candidatul republican Donald Trump și guvernul rus.
 
Iar aceasta, în pofida faptului că au fost urmărite eventuale conexiuni financiare între consilierii lui Trump și personaje din Rusia, au fost căutați cei suspectați de implicare în piratarea computerelor Partidului Democrat și a fost chiar urmărită o pistă privind un posibil canal secret de comunicare pe e-mail între firmele lui Trump și o bancă rusă, notează marți cotidianul The New York Times.

Oficiali americani susțin că piratarea rețelei informatice a democraților a avut ca scop — după cum sunt acum de părere FBI-ul și oficiali din domeniul intelligence — perturbarea campaniei electorale mai degrabă decât sprijinirea alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, pe 8 noiembrie.

Susținătorii candidatei democrate Hillary Clinton au exercitat presiuni pentru desfășurarea acestor anchete. În ultimele zile, ei au cerut ca directorul FBI, James B. Comey, să discute public despre aceste chestiuni, așa cum a făcut săptămâna trecută, atunci când a anunțat că a fost descoperită o nouă serie de e-mail-uri legate de Hillary Clinton, continuă The New York Times.

Ancheta FBI privind un eventual amestec al Rusiei continuă, la fel cum continuă și investigația privind e-mailuri referitoare la o consilieră importantă a candidatei democrate, Huma Abedin, privind un computer folosit și de fostul ei soț, Anthony D. Weiner. Susținătorii lui Clinton afirmă că alegătorii au dreptul de a cunoaște rezultatele anchetei FBI în cazul lui Trump, chiar dacă ele nu sunt concludente.

Cea mai gravă parte a anchetei FBI s-a concentrat pe piratarea rețelei informatice, pentru care administrația Obama acuză Rusia. Potrivit oficialilor americani, anchetatorii au devenit tot mai încrezători, pe baza dovezilor descoperite, în faptul că scopul direct al Rusiei nu este de a sprijini alegerea lui Trump în postul de președinte al SUA, așa cum susțin mulți democrați, ci mai degrabă de a perturba integritatea sistemului politic și a submina poziția SUA în lume.

Piratarea informatică a reflectat o intensificare a operațiunilor de contraspionaj care nu s-au redus niciodată după 'războiul rece', dar care au devenit mai agresive în ultimii ani, în contextul în care relațiile cu Rusia președintelui Vladimir Putin s-au deteriorat, adaugă sursa citată.