ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.11/ 18:42 China a dispus să se efectueze o anchetă în vederea verificării declaraților unui cercetător chinez care a dat asigurări că a adus pe lume primii bebeluși modificați genetic din Istorie, un act denunțat de mulți cercetători drept ”o nebunie”, relatează AFP.

„Am cerut autorităților sanitare din provincia Guangdong să deschidă imediat o anchetă minuțioasă cu scopul de a stabili faptele”, a reacționat luni Comisia Națională chineză de Sănătate, care a subliniat că ”acordă o mare importanță cazului”.

Anunțul lui He Jiankui a provocat un val de critici în comunitatea științifidă mondială, inclusiv în instituția de bază a cercetătorului, Universitatea de Științe și Tehnologie din Sud, care l-a dezavuat și s-a declarat ”profund șocată”.

Cercetătorul, care s-a format la Stanford, în Statele Unite, și conduce un laborator specializat în gemom la Shenzhen, spune că a folosit tehnica Crispr-Cas9 - așa-zisa ”foarfecă genetică”. Ea permite înlăturarea și înlocuirea unor părți nedorite ale genomului, așa cum se se corectează o greșeală de tastare pe computer.
 
Știrea inițială

Un cercetător chinez susține că a ajutat la conceperea primilor bebeluși cu gene modificate artificial. Ar fi vorba despre gemene, cu o genă editată care le oferă o anumita protecție împotriva HIV.  ADN-ul lor ar fi fost modificat cu un nou instrument capabil să rescrie cele mai profunde aspecte ale vieții.

He Jiankui, cercetător de origine chineză, stabilit în SUA, a anunțat descoperirea în stilul autentic al secolului al XXI-lea: printr- o serie de videoclipuri pe YouTube. El susține că a modificat embronii a șapte cupluri și că una dintre femei a născut deja. Într-un interviu acordat AP, cercetătorul chinez a spus că nu a dorit să împiedice transmiterea unei maladii ereditare, ci a încercat să le furnizeze gemenelor capacitatea de a face față unei infecții cu HIV. Toți tații implicați în aceste cercetări erau infectați cu HIV.
 
Dacă acest lucru se va dovedi adevărat, ar fi vorba despre o premieră mondială. Afirmația acestuia nu a fost nici verificată, nici confirmată, însă a generat deja îndoieli serioase. Gemenele, Lulu și Nana, s-au născut cu câteva săptămâni în urmă și se află acum acasă cu părinții lor. Identitatea familiei nu va fi însă făcută publică. 

Dincolo de considerentele de ordin științific, proiectul  ridică îngrijorări etice majore. Poate fi considerat unul sigur pe termen lung? Până unde se poate merge cu „joaca de-a Dumnezeu?” „ A fost dechiscă o cutie a lui Pandorei?”,  se întreabă site-ul iflscience.com.

„Dacă este adevărat, acest experiment este monstruos”, a declarat profesorul Julian Savulescu, profesor de etică practică la Universitatea din Oxford. „Embrionii erau sănătoși. Nici o boală cunoscută. Editarea genetică însăși este experimentală și este încă asociată cu mutații în afara țintei”, a spus acesta.