ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oficiali ai armatei Israelului au anunțat că investighează înregistrările video care au apărut în ultimele zile pe rețele de socializare și care arată momentul în care lunetiști israelieni împușcă un palestinian neînarmat în Fâșia Gaza, în haosul protestelor de vinerea trecută.


Videoclipul, care a devenit viral pe internet și a fost prezentat chiar de  televiziunea israeliană, a fost denunțat de politicienii de la Tel Aviv, informează BBC News.

Armata susține însă că incidentul ar fi avut loc acum câteva luni, la frontiera dintre Israel și Fâșia Gaza. În filmuleț apare un palestinian în apropiere de bariera care marchează granița dintre Israel și Fâșia Gaza. La un moment dat, un soldat avertizează că în zonă este și un copil mic. Palestinianul este atins de un glonț tras dintr-o poziție a soldaților israelieni. În momentul în care palestinianul se prăbușește, se aud strigăte de bucurie: „Wow, ce imagini! Da! Fiu de cățea!”. 
 
O mulțime de oameni apare apoi în timp ce aleargă pentru a recupera trupul celui care a fost împușcat și despre care nu se mai știe nimic. 

„Nu este vorba de tiruri asupra unei persoane oarecare, ci asupra unui terorist care se apropie de barieră într-o zonă interzisă accesului și venind dintr-o regiune controlată de Hamas”, a afirmat ministrul securității interne Gilad Erdan, adăugând că este vorba de o „reacție umană” din partea soldaților confruntați cu o „situație tensionată”.

Yehuda Glick, din partea partidului de guvernământ Likud, a afirmat însă că „imaginile sunt foarte greu de urmărit”, fiind „tulburătoare și dezamăgitoare”.

Incidentul apare în contextul amplificării tensiunilor din Gaza, după ce armata israeliană a fost acuzată că a  împușcat zeci de palestinieni, majoritatea mortal, în timpul ciocnirilor cu protestarii care au luat parte la așa numitul „Marș al revenirii”, de-a lungul frontierei dintre Fâșia Gaza și Israel.