Uniunea Europeană trebuie să eficientizeze procesul decizional și să tragă învățăminte de pe urma hotărârii Marii Britanii de a ieși din Blocul comunitar, afirmă cancelarul Germaniei, Angela Merkel, citată de site-ul agenției Reuters.

„Brexit reprezintă un avertisment pentru noi toți. Trebuie să analizăm din nou ce înseamnă Europa pentru noi, ce ar trebui să schimbe Europa pentru a avea succes în ochii oamenilor", a afirmat Angela Merkel într-un discurs rostit la o reuniune a Uniunii Creștin-Democrate desfășurată în landul Rhenania de Nord Westphalia.

„Uniunea Europeană trebuie să decidă pe ce trebuie să se concentreze și în ce sfere poate juca roluri mai mici; de asemenea, trebuie să accelereze procesul decizional", a subliniat Angela Merkel.

„Nu trebuie să discutăm despre elaborarea unor noi tratate, ci trebuie să ne concentrăm pe acțiuni", a insistat Angela Merkel.

Zilele trecute, Administrația Francois Hollande și Guvernul Angela Merkel s-au distanțat de un plan al fostului președinte francez Nicolas Sarkozy de menținere a Marii Britanii în Uniunea Europeană, considerând ireversibilă decizia Londrei. Nicolas Sarkozy a declarat că dacă va fi reales președinte al Franței va modifica tratatele UE pentru a menține Marea Britanie în Blocul comunitar. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat de mai multe ori că "Brexit înseamnă Brexit", semnalând că va declanșa la începutul anului 2017 procedura de ieșire din Uniunea Europeană.