ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul european dedicat crizei imigranţilor pare să fi găsi soluția la criza migranților care au luat cu asalt Europa. Liderii UE, care au negociat în ultimele ore cu Ankara, vor să ajute Turcia cu bani pentru a găzdui mai mulţi imigranţi şi a-şi securiza frontierele. Cei care s-ar opune ar fi președintele francez Francois Hollande și premierul olandez Mark Rutte.


Concret, este vorba de 3 miliarde de euro, bani care vor veni de la Comisia Europeană şi țările membre. Pe de altă parte, Turcia a cerut şi a obţinut accelerarea programului de eliminare a vizelor pentru cetăţenii săi care vor să călătorească în spaţiul comunitar.

Liderii au luat o decizie importantă care va ajuta la securizarea graniţelor externe ale Uniunii. 

”Salutăm încheierea unui acord între Uniunea Europeană şi Turcia, a unui plan de acţiune comun pentru a face faţă actualei crize a migraţiei”, a spus Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

„Am discutat cu ce pot contribui statele membre, dar avem nevoie de proceduri concrete în acest sens. Opinia generală a fost aceea conform căreia cel mai bine ar fi ca refugiaţii să fie găzduiţi cât mai aproape de statele de origine decât să le finanţăm şederea în propriile noastre ţări. A fost o discuţie foarte productivă”, a completat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Nu putem avea o soluţie dacă nu sunt respectate graniţele externe. Şi dacă nu ar fi vorba despre acest lucru, dacă mecanismul de redistribuire şi hotspot-urile nu vor fi implementate rapid, inevitabil, acest lucru va conduce la o criză şi la state care vor reintroduce controale la frontieră, iar acest lucru va însemna sfârşitul zonei Schengen”, a avertizat Francois Hollande, preşedintele Franţei.
 
Reuters informa joi că Turcia condiționează acceptarea imigranților din Orientul Mijlociu pe teritoriul său de devansarea planului de eliminare a vizelor destinate cetățenilor săi pentru accesul în spaţiul comunitar.

Premierul turc susținea că a propuns Uniunii Europene ca acordul pentru eliminarea vizelor să fie semnat în prima parte a anului viitor, nu în 2017, cum se stabilise inițial.