ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Campania anti-rasism nu cruță nimic. Nici măcar o medalie de onoare regală care înfățișează un înger ce stă pe gâtul diavolului și despre care anti rasiștii susțin că aduce foarte mult cu uciderea afro-americanului George Floyd, scrie Daily Mail.

Ordinul Sf. Mihail și Sf. Gheorghe este acordat de Regina Marii Britanii ambasadorilor și diplomaților pentru servicii deosebite. Este al șaselea cel mai mare Ordin din sistemul regal al Marii Britanii. Cavalerii onorifici ai Marii Cruci al Ordinului Sfântului Mihail și Sfântului Gheorghe nu au dreptul de utilizare a prefixului Sir.

 Imaginea de pe ordin îl înfățișează pe Sfântul Mihail călcând pe capul satanei, iar pe Sfântul Gheorghe zdrobind balaurul.  Activiștii anti-rasism au analizat figurile și susțin că imaginea Sfântului Mihai aduce mult cu uciderea lui George Floyd, care a murit sufocat după ce un ofițer de poliție alb din SUA a îngenunchiat pe gâtul lui.

Prin urmare, s-a lansat o petiție online pe change.org prin care peste 2.000 de semnatari denunță insigna distinsului ordin cavaleresc britanic. „Imaginea de pe steaua Cavalerilor și Doamnelor de Onoare (Honorary Knights/Dames Commander) arată un înger cu pielea albă cu piciorul pus pe capul/gâtul unul diavol cu pielea neagră. Noi, semnatarii, cerem ca această medalie să fie refăcută într-o manieră mai potrivită și dorim să fie prezentate scuze oficiale pentru caracterul ei insultător!”, se arată în petiție. Mulți semnatari spun că simbolul are nevoie de „actualizare” și „modernizare”.

Bumi Thomas, activist britanic-nigerian, a declarat pentru The Guardian că imaginea de pe ordinul regal este clar cea unui „bărbat negru în lanțuri, în timp ce un personaj alb, cu ochi albaștri îl apasă pe gât”.  „Este literalmente ceea ce s-a întâmplat cu George Floyd și ceea ce li s-a întâmplat  negrilor timpp de secole sub pretextul misiunilor diplomatice. E un mesaj activ și subliminal care consolidează cucerirea, subjugarea și dezumanizarea oamenilor de culoare”.

Sir Simon Woolley, directorul operațiunii Black Vote, a declarat: „Imaginea originală ar fi fost a Sfântului Mihail care l-a ucis pe satana, dar figura nu are coarne sau coadă și este clar un om negru”.

Ordinul Sfântul Mihail și Sfântul Gheorghe a fost înființat în 1818 de prințul regent ulterior George IV în momentul în care Insulele Ioniene (Grecia) au ajuns sub protecție britanică. Ordinul acordat inițial cetățenilor de onoare ai Insulelor și ai Maltei, este o distincție acordată în prezent celor aflați în slujba teritoriilor britanice și afacerilor externe.