ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 28.02/8:25  Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim își va redeschide porțile după ce Israelul a renunțat marți la un plan de impozitare și la o propunere legislativă privind proprietatea, acțiuni ce au dus la declanșarea unui protest de trei zile, transmite Reuters. Într-o declarație a liderilor creștini din Ierusalim se anunță că biserica va fi redeschisă miercuri dimineața. „Biserica Sfântului Mormânt va fi redeschisă pentru pelerini mâine, la ora 04:00 (02:00 GMT)”, au indicat bisericile creștine, potrivit AFP, anunță Agerpres.

Biserica Sfântului Mormânt, cel mai sfânt loc al creștinătății și destinație turistică importantă din Ierusalim, a rămas închisă și marți, pentru a treia zi consecutiv, în semn de protest împotriva unor măsuri fiscale israeliene, informase anterior AFP. Liderii bisericilor ortodoxe greacă, armeană și catolică, biserici care împart administrarea locului sfânt, au luat duminică hotărârea fără precedent de a închide porțile Bisericii Sfântului Mormânt, construită pe locul în care, potrivit tradiției creștine, a fost crucificat și înmormântat Iisus Hristos.

De atunci, mii de pelerini și de turiști din lumea întreagă au găsit masivele porți din lemn închise. Deciziile anterioare de închidere au fost foarte rare în cursul ultimului sfert de secol și au vizat perioade limitate de timp.
 
Știrea inițială

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost închisă pe perioadă nedeterminată la ordinul principalelor biserici creștine.

Sfântul Mormânt din Ierusalim, locul în care conform tradiției creștine a murit și a reînviat Iisus Hristos, a fost închis pe perioadă nedeterminată la ordinul principalelor biserici creștine, în semn de protest față de impunerea de către Israel a taxelor imobilare de care sunt scutite de secole.
 
Este pentru prima dată când bisericile creștine iau o astfel de decizie radicală,  după momentul 1990, când Sfântul Mormânt din Ierusalim   a fost închis în semn de protest față de coloniștii israelieni care preluau o clădire creștină, scrie The Telegraph.

„Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt și statu-quoul lăcașurilor sfinte din Iersualim - Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun și Patriarhatul Armean - urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor și comunităților creștine pe Pământul Sfânt”, au subliniat liderii religioși. 

Bisericile creștine din Israel dețin un număr semnificativ de terenuri, iar primarul Ierusalimului afirmă că nu este corect ca acestea să nu plătească impozite. În acest sens, conturile unor biserici au fost blocate deoarece funcționarii încearcă să recupereze ceea ce ei consideră a fi „datorii neplătite”.

Mai mult, miniștrii israelieni iau în considerare și un proiect de lege care ar împiedica bisericile să vândă terenuri în Ierusalim dezvoltatorilor de proprietăți.


Israelul se mândrește cu faptul că este un apărător al creștinismului în contextul în care creștinii  din Orientul Mijlociu se confruntă cu persecuții și violențe din ce în ce mai mari în ultimii ani.

Biserica Sfântului Mormânt, supranumită și Biserica Sfintei Învieri de către creștinii răsăriteni, este o biserică creștină care acum se află în interiorul fortificațiilor Orașului Vechi al Ierusalimului. Pământul pe care este construită biserica este cinstit de mulți creștini ca fiind Golgota, unde Iisus Hristos a fost răstignit, după cum atestă Noul Testament.

De asemenea, include locul unde Iisus a fost înmormântat. Încă din secolul al IV-lea, biserica a fost un important loc de pelerinaj, iar partea care este administrată de ortodocși este în grija Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.