ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dorința Occidentului de a anula sărbătoarea Nașterii Domnului a devenit tot mai evidentă în ultimii ani, după ce magazine, instituții sau firme celebre au scos din vocabular cuvântul Crăciun. Și l-au înlocuit cu termenul non ofensator "sărbători de iarnă". Demersul, care tinde să ia amploare, a fost justificat prin faptul că, bradul, Crăciunul și toate simbolurile legate de această mare sărbătoare creștină îi ofensează pe cei de altă religie. În special pe musulmani.

Remona Aly, de origine musulmană, scrie, într-un editorial  publicat de The Guardian, intitulat "Nu anulați Crăciunul în numele meu", că "încercarea de a se evita ofensarea sensibilității altor religii, anulând tradițiile de Crăciun nu face decât să alimenteze falsul mit al intoleranței islamice".
 
"Paranoia privind ofensarea altor sensibilități religioase, paradoxal, are afecte contrare celor sperate", scrie Aly, ziaristă britanică de religie musulmană, citând cazul unei știri din presa suedeză, în care se spune că au fost interzise decorațiunile de Crăciun, în public, pentru a nu-i ofensa pe musulmani.
"Trecând cu vederea unele bune intenții ale patronilor care decid așa ceva, temerile lor sfârșesc prin a afecta chiar acele minorități pe care nu doresc să le ofenseze", continuă jurnalista  britanică. "Serios, pentru mine nu este o problemă. Dacă cineva pronunță cuvântul 'Brad de Crăciun', religia mea nu este deloc deranjată. Dacă aud 'Tatăl Nostru', rugăciune pe care o am in minte încă de când eram copil, nu mă trec sudori reci. Și vă mai dezvălui un alt secret nebunesc: multor persoane care nu sunt creștine Crăciunul le place la nebunie".

Iar experiențele împărtășite de ziarista de la The Guardian nu vin decât să confirme mica ei dezvăluire:
 
"Multe familii musulmane, în preajma Crăciunului, creează conversații de grup pe WhatsApp pentru a vorbi despre 'tradiționalul' curcan halal. Ba chiar, de multe ori, am primit felicitări de Crăciun de la prieteni atei. Ca să nu mai zic de amicul meu Sikh care a decis să îmi facă cel mai frumos cadou de Crăciun, cartea ‘Rogue One: A Star Wars Story‘… ce dar mai minunat putea face un Sikh unei musulmane?", povestește jurnalista.

Remona Aly mai scrie:"Tradițiile unesc popoare și consolidează societatea. Când o serie de prieteni creștini, evrei, Sikh sau atei îmi transimt urări de Sărbătoarea sacrificiului, nu înseamnă că sunt dezorientați. Ci, pur și simplu, își dau seama ce înseamnă această sărbătoare pentru mine (ei, desigur, vor să mănânce și ceva dulciuri). Când împart cu prietenii mei evrei ritualurile de Shabbat sau când transmit felicitări pentru Diwali amicilor mei Hindu nu o fac pentru că nu știu. Desigur, sunt și non creștini care nu se simt confortabil când aud spunându-se 'Crăciun Fericit' sau când văd scena Nașterii Domnului", continuă Remona Aly.

Dar, dacă angajatorii iau "măsuri de prevenție inutile", asumându-și ideea conform căreia angajații necreștini "sunt grav ofensați de ceva ce se numește brad de Crăciun, nu fac decât să toarne gaz pe foc. Și asta pentru că, explică jurnalista britanică de religie musulmană, "această abordare nu ajută deloc cuiva ca mine, care aparține unei minorități relgioase".
"Eu iubesc Crăciunul pentru că transmite compasiune,speranță, bunătate, familie și bucurie. Și, desigur, bucate speciale. Iată de ce, le doresc tuturor celor care îl sărbătoresc un Crăciun Fericit!".