ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la Banca Angliei la politicieni locali, de la FMI și NATO până la Obama, pe toate canalele și pe toate vocile s-au multiplicat în ultimele zile avertismentele apocaliptice ale celor care încearcă să le arate britanicilor sperietoarea BREXIT-ului.
 
Susținătorii taberei anti ieșire a Regatului Unit din blocul comunitar profețesc cele mai mari grozăvii care s-ar putea abate asupra supușilor Reginei: război, atacuri teroriste, reactivarea Armatei Republicane Irlandeze, prăbușire economică, sărăcie Dezastru pe toate planurile. Doar că, scrie evz.ro,  la o aruncătură de băț de Marea Britanie se află o țară care a respins de două ori intrarea în UE. Ultima oară, în 1994, după care a devenit o super-putere economică: locul V în lume după bogăția pe cap de locuitor.

Rata șomajului în Norvegia este de 4.4%, comparativ cu 5,1% în Marea Britanie. Salariul mediu anual în Norvegia este de peste 53.000 de euro, aproape dublu față de cel din Regatul Unit.

Kathrine Kleveland, conducătoarea campaniei anti-UE în Norvegia, susține că partizanii pro-UE folosesc aceleași strategii apocaliptice ca înainte de referendumul din 1994.  
 
Iar amenințarea pe care o prezintă cei din tabăra anti BREXIT, în frunte cu premierul David Cameron, care i-a terorizat pe britanici cu ideea că  țara se va confrunta "rapid și pentru o lungă durată" și va intra "în beznă", nu este deloc reală. "Să știți că aici, în afara UE, nu este chiar beznă", spune  Kathrine Kleveland. "Trebuie să vă amintiți că lumea este mai mare decât UE iar Uniunea Europeană se luptă în aceste zile cu  criza refugiaților și problema euro", continuă norvegianca, liniștindu-i pe britanicii care sunt supuși în aceste zile celor mai teribile scenarii post Brexit: "Chiar dacă vă spun că se vor pierde 100.000 de job-uri și că economia se va prăbuși, este complet fals. Economia Norvegiei a crescut și nu ne-am pierdut locurile de muncă".
 
De două ori NU cu ajutorul pescarilor și fermierilor
 
 Norvegienii au spus „NU" Uniunii Europene nu o dată, ci de două ori. In primul rând pentru că nu au vrut ca Bruxelles-ul să se amestece în politica lor agricolă și de pescuit și se descurcă foarte bine datorită veniturilor din petrol.
 
 În timpul campaniilor din 1972 și 1994, sentimentul național s-a exprimat în special pentru a apăra drepturile pescarilor norvegieni. Ei nu au dorit să fie nevoiți să-și negocieze cotele de pescuit cu UE. Pescarii și fermierii norvegieni au avut un cuvânt greu de spus, votând masiv împotriva aderării. Dar motivul principal pentru care Norvegia a votat ultima dată împotriva aderării a fost petrolul. În 1969, norvegienii au descoperit petrol la Ekofisk, în Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiană. 
Bogată în petrol, pește și păduri, Norvegia are unul dintre cele mai ridicate standarde de trai din lume și datorită resurselor naturale foarte mari în comparație cu dimensiunea redusă populației, de sub cinci milioane de locuitori.

Acest fapt a permis statului să pună deoparte și totodată să investească o rezervă de bani uriașă, cunoscută sub numele de Fondul de Pensii al Guvernului. Care a ajuns în prezent la aproximativ 570 de miliarde de dolari, iar estimările moderate susțin că până în 2017 fondul va ajunge la 800-900 de miliarde de dolari. În ciuda crizei, Norvegia nu are deficit bugetar, ci surplus de 9%.