ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 75 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial 27 de belgieni încă primesc o pensie suplimentară din Germania pentru „fidelitate, loialitate și ascultare" față de regimul nazist. Asta le-a garantat însuși Adolf Hitler în 1941, dezvăluie cotidianul belgian De Morgen.
 
Deputații belgieni au votat o rezoluție prin care solicită încetarea acordării de către Germania de pensii de invaliditate foștilor combatanți belgieni care au colaborat cu regimul nazist între anii 1939-1945, numărul actual al beneficiarilor fiind estimat la aproximativ 20, transmite AFP, citată de Agerpres.
 
„Camera Reprezentanților cere guvernului (...) să pledeze pe lângă guvernul federal german pentru încetarea regimului pensiilor acordate colaboratorilor belgieni”, se arată în textul adoptat marți.
 
Aceste pensii sunt plătite lunar locuitorilor din Flandra sau Valonia care s-au înrolat în armata germană, precum și celor înrolați forțat în teritoriile anexate din estul Belgiei, a explicat istoricul Christophe Brüll de la Universitatea din Luxemburg, specialist în relațiile germano-belgiene.
 
De aceste pensii pot beneficia doar persoanele afectate de invaliditate și care nu au fost condamnate pentru crime de război.

Statul belgian nu cunoaște nici numărul, și cu atât mai puțin numele persoanelor care au beneficiat de o astfel de pensie, lista nefiindu-i comunicată niciodată de Germania.

În 2017, cu ocazia unei audieri în Camera Reprezentanților, ambasadorul german de atunci, Rüdiger Lüdeking, a afirmat că, în Belgia, 27 de persoane primeau încă această pensie, în sumă lunară de 385 euro.
 
Textul votat de deputați subliniază ”nedreptatea suferită de victimele nazismului, care nu primesc alocații, în timp ce colaboratorii belgieni primesc o pensie pentru care nu trebuie să plătească impozite„.
 
De asemenea, deputații cer guvernului belgian 'să solicite autorităților din Renania de Nord - Westfalia, responsabile cu dosarele belgiene (...), toate informațiile care pot face lumină' asupra subiectului.
 
Pensiile sunt acordate în Belgia în baza unei legi germane din 1951, care le permite victimelor de război germane să primească o pensie complementară.
 
Numeroși foști naziști, și chiar criminali de război, precum și colaboratori străini, nu doar din Belgia, au putut beneficia de această prevedere.