Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru eliminarea interdicției constituționale a avortului într-un referendum istoric desfășurat vineri în această țară în mod tradițional catolică.

John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viață „Salvați Amendamentul 8”,  a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporții istorice” relateaza BBC.

„Sunt oameni care au inima frântă după acest deznodământ”, a adăugat el.

„Ceea ce au făcut votanții irlandezi ieri este o tragedie de proporții istorice ... Copilul nenăscut nu mai are un drept la viață recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislație prin care se va permite uciderea copiilor în țara noastră. Ne vom opune acestei legislații. Dacă și când se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea”, se arată în comunicatul campaniei.

Datele publicate de The Irish Times și RTE indică faptul că aproximativ 69% dintre cei care s-au prezentat la urme au votat în favoarea abrogării articolului din Constituție care interzice avortul.

Aproape 3,5 milioane de alegători au fost așteptați la urne. Autoritățile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.

Consultarea populară a vizat în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituția irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modificare adoptată în 2013 care permite excepții atunci când viața mamei este pusă în pericol de sarcină.

În prezent legislația irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord și în special Malta. Violul, incestul sau malformația fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews