ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape 70% dintre irlandezi au votat pentru eliminarea interdicției constituționale a avortului într-un referendum istoric desfășurat vineri în această țară în mod tradițional catolică.

John McGuirk, purtătorul de cuvânt al campaniei pro-viață „Salvați Amendamentul 8”,  a recunoscut înfrângerea în referendumul pe tema avortului, numind deznodământul „o tragedie de proporții istorice” relateaza BBC.

„Sunt oameni care au inima frântă după acest deznodământ”, a adăugat el.

„Ceea ce au făcut votanții irlandezi ieri este o tragedie de proporții istorice ... Copilul nenăscut nu mai are un drept la viață recunoscut de statul irlandez. În scurt timp, va fi introdusă o legislație prin care se va permite uciderea copiilor în țara noastră. Ne vom opune acestei legislații. Dacă și când se vor deschide clinici pentru avort în Irlanda, ne vom opune de asemenea”, se arată în comunicatul campaniei.

Datele publicate de The Irish Times și RTE indică faptul că aproximativ 69% dintre cei care s-au prezentat la urme au votat în favoarea abrogării articolului din Constituție care interzice avortul.

Aproape 3,5 milioane de alegători au fost așteptați la urne. Autoritățile irlandeze au înregistrat un număr semnificativ de alegători noi pe listele electorale, fiind înregistrate peste 118. 000 de cereri de înscriere în acest an, ceea ce indică interes pentru acest vot.

Consultarea populară a vizat în mod specific problema abrogării celui de-al optulea amendament la Constituția irlandeză, introdus în 1983 care interzicea avortul până la o modificare adoptată în 2013 care permite excepții atunci când viața mamei este pusă în pericol de sarcină.

În prezent legislația irlandeză rămâne printre cele mai restrictive din Europa, alături de cele din Irlanda de Nord și în special Malta. Violul, incestul sau malformația fătului nu sunt considerate motive legale de a întrerupe sarcina.