ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproape o treime dintre armele folosite de gruparea jihadistă Stat Islamic sunt produse în Uniunea Europeană, arată un raport al organizației de monitorizare a traficului de arme în zonele de război Conflict Armament Research, care notează că între furnizorii importanți România, Ungaria, Bulgaria și Germania, scrie The Telegraph.

Gruparea Stat Islamic „se bazează masiv pe arme și muniții produse în România, Ungaria, Bulgaria și Germania", arată acest raport.

Raportul de 200 de pagini prezintă analiza a peste 40.000 de obiecte recuperate de la forțele ISIS de-a lungul a trei ani.

Concluzia este că armele destinate facțiunilor rebele din Siria au sfârșit în mâinile jihadiștilor de la SI, „majorând considerabil cantitatea și calitatea armelor din arsenalul său".

În faza incipientă a conflictului, majoritatea armamentului SI a fost confiscată de la forțele irakiene și siriene. Dar începând cu sfârșitul lui 2015, CAR a descoperit o altă sursă semnificativă, fabricile din Europa de Est.

Armele și munițiile erau produse în Europa, vândute către Statele Unite și Arabia Saudită și transportate prin granița turcă în Siria.

Raportul susține că furnizările de armament de către SUA și Regatul Saudit către grupările de opoziție au permis indirect Statului Islamic să obțină cantități substanțiale de muniție anti-blindaj și anti-tanc care au fost folosite împotriva forțelor coaliției internaționale conduse de SUA.

Într-un caz citat de CAR, în octombrie 2014 România a vândut 9.252 de aruncătoare de grenade, cunoscute ca PG-9, către armata americană.

Grenadele au fost vândute de americani către Jaysh Suriyah al-Jadid, o miliție siriană înarmată și antrenată de americani pentru a lupta cu SI în estul țării.

Însă armele au ajuns în Irakul vecin, unde experții jihadiștilor le-au modificat pentru a le adapta la lupta urbană din Mosul.

Nu se știe dacă armele au fost furate sau au fost vândute de grupările rebele către jihadiști.

Raportul avertizează că, deși SI a pierdut majoritatea teritoriului pe care îl controla în trecut, există dovezi că jihadiștii au în posesie armament avansat care ar putea fi folosit în viitor.