ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ două milioane de oameni au ieșit sâmbătă în stradă, în Argentina, țara natală a Papei Francisc, la marșul pro viață, dedicat apărării vieții nenăscuților și pentru sprijinirea mamelor în timpul crizei de sarcină.

Mitingul a fost organizat de organizația „March for Life” din Argentina.  Deși la acțiune au participat și episcopi catolici, pastorii evanghelici și lideri ai evreilor și ai musulmanilor, aceștia nu au fost implicați în organizarea evenimentului, care s-a desfșurat în peste de 200 de locații din întreaga țară, scrie cruxnow.com.

Mișcarea nu are nicio afiliere politică,  singurul mesaj transmis de pe scenă a fost un avertisment pentru politicienii argentinieni: Avortul va constitui o problemă la viitoarele alegeri prezidențiale, iar cei care au ieșit azi în stradă nu vor vota pentru acei candidați care susțin modificarea legislației pro-viață din Argentina.

O altă notă „politică”  pe care a avut-o manifestația a fost prezența, pe scena din capitala țării, Buenos Aires, a unui grup de veterani din războiul din Falkland, din 1980, singurul conflict armat din istoria recentă a Argentinei. „Suntem oamenii obișnuiți, dar într-un moment al vieții suntem chemați să facem lucruri extraordinare pentru națiune. Am apărat ambele insule. Astăzi, suntem aici, ca soldați, să cerem să fie apărate ambele vieți - ale mamei și ale copilului, și astfel să salvăm națiunea”, a spus purtătorul de cuvânt al acestora.

Sub diferite forme, mitingul pro viață are loc anual, începând din 1998, când Argentina a declarat 25 martie drept Ziua Copilului nenăscut, dar participarea și vizibilitatea acestor marșuri pentru susținerea vieții au crescut exponențial în ultimii doi ani, în urma demersurilor legislative privind legalizarea avortului.

Anul trecut, în august, senatorii argentinieni, au respins legea care prevedea legalizarea avortului în primele 14 săptămâni de sarcină și gratuitatea sa în toate centrele de sănătate ale țării. În Argentina, avortul este legal doar cazurile de viol ori dacă sănătatea mamei se află în pericol. Activiștii pro-avort, susținuți de o cunoscută organizație a magnatului George Soros, Open Society Foundation, fac eforturi de ani de zile pentru a legaliza întreruperile voluntare de sarcină.