ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou incident, produs vineri dimineața în fosta provincie sârbă Kosovo, riscă să aprindă butoiului cu pulbere din Balcani. Trupele poliției kosovare ROSU, înarmate până-n dinți, au arestat trei bărbați sârbi, în nordul orașului Kosovska Mitrovica. Explicația poliției kosovare a fost aceea că a fost vorba de arestarea suspecților pentru uciderea, în ianuarie, a unuia dintre liderii sârbilor din nord, Oliver Ivanovici.
 
Versiunea kosovarilor este pusă la îndoială de oficiali de la  Belgrad care cred că incursiunea poliției este o încercare de a distrage atenția de la războiul comercial porinit de Pristina cu Belgradul, prin impunerea unor taxe vamale de 100%  asupra importurilor din Serbia și Bosnia-Herțegovina.

Serbia nu mai are niciun motiv să aibă încredere în NATO și în misiunea KFOR, forța militară condusă de Alianță pentru a menține pacea în Kosovo, a afirmat vineri președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, vineri, într-o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr Cepurin, relatează Tanjug.

Declarația președintelui vine în contextul în care, susține acesta, tot ceea ce au afirmat cele două organisme despre ultimele manevre ale trupelor speciale ale poliției din Kosovo (ROSU) s-a dovedit a fi neadevărat.

Întâlnirea dintre cei doi, la care a participat și premierul sârb Ana Brnabici, a avut loc după ce trupele ROSU au arestat trei bărbați sârbi, în nordul orașului Kosovska Mitrovica. Acestea fiind spuse, președintele Vucic a subliniat că Serbia va continua să acționeze într-o manieră serioasă și responsabilă, dar nu mai poate avea încredere în NATO și KFOR.

Cei trei sârbi din Kosovo au fost arestați vineri dimineață, în nordul orașului divizat Mitrovica, în ancheta privind asasinarea politicianului kosovar de origine sârbă Oliver Ivanovici, care a fost împușcat mortal, pe 16 ianuarie, în fața biroului său, de către agresori necunoscuți.

Oliver Ivanovici (64 de ani), liderul unei mici formațiuni social-democrate, avea imaginea unui moderat în rândul clasei politice sârbe din Kosovo. El era și unul din puținii care s-au opus public liniei politice impuse de Belgrad sârbilor din Kosovo. Rezultatele autopsiei au arătat că Ivanovic a fost împușcat cu șase gloanțe trase cu un pistol Zastava, produs în fosta Iugoslavie.

După ce Adunarea Generală a Interpolului a respins marți solicitarea de aderare a statului Kosovo, a treia de cerere de acest fel în ultimii trei ani, Priștina a acuzat Serbia de coordonarea unei "campanii acerbe" împotriva ideii de normalizare a relațiilor cu fosta provincie sârbă. Potrivit unor surse, Kosovo ar fi cheltuit 1,2 milioane de euro pentru lobby în favoarea aderării la Interpol.