ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaticanul a anunțat pe 5 iulie că îl declară „vinovat” pe fostul nunțiu papal în SUA, arhiepiscopul Carlo Maria Viganò, și că este automat excomunicat.

Dicasterul pentru Doctrina Credinței (DDF), din Vatican, a anunțat pe 5 iulie că l-a declarat pe arhiepiscopul Carlo Maria Viganò vinovat de „schismă” și este automat excomunicat, potrivit Lifesite News

Într-o declarație emisă fără avertisment corpului de presă al Sfântului Scaun, DDF a anunțat că Congresul său s-a întrunit pe 4 iulie pentru a decide împotriva lui Viganò. În declarație se menționează:

La 4 iulie 2024, Congresul Dicasterului pentru Doctrina Credinței s-a întrunit pentru a încheia procesul penal extrajudiciar menționat în canonul 1720 CIC împotriva Preasfințitului Carlo Maria Viganò, Arhiepiscop titular al Ulpiana, acuzat de delictul rezervat de schismă (can. 751 si 1364 CIC art. 2 SST).

Sunt binecunoscute declarațiile sale publice arătând refuzul său de a-l recunoaște și de a se supune Supremului Pontif, respingerea comuniunii cu membrii Bisericii supuse acestuia și a legitimității și autorității Conciliului Vatican II.

La încheierea procesului penal, Preasfințitul Carlo Maria Viganò a fost găsit vinovat de delictul rezervat de schismă.

Dicasterul a declarat excomunicarea latae sententiae în conformitate cu canonul 1364 § 1 CIC. Ridicarea cenzurii în aceste cazuri este rezervată Scaunului Apostolic. Această decizie a fost comunicată Preasfințitului Viganò la 5 iulie 2024.

În condițiile celei mai recente ediții a Dreptului Canonic catolic, celui excomunicat îi este interzis să mai ofere sacramentele.

 

Pe 20 iunie, Viganò a dezvăluit că DDF a început, printr-o scrisoare datată 11 iunie, un „proces penal extrajudiciar” împotriva sa, prelatul fiind acuzat de „schismă”.

Respingând acuzația, Viganò a afirmat la acea dată că „susțin, în calitate de succesor al Apostolilor, că sunt în deplină comuniune cu Biserica Romano-Catolică Apostolică, cu Magisteriul Pontifilor Romani și cu Tradiția doctrinară, morală și liturgică neîntreruptă pe care au păstrat-o cu fidelitate.”

El a mai adăugat că „repudiez, resping și condamn scandalurile, erorile și ereziile lui Jorge Mario Bergoglio [numele Papei Francisc], care dă dovadă de o gestionare cu totul tiranică a puterii, exercitată în mod contrar scopului care legitimează autoritatea în Biserică: o autoritate care este vicariantă celei a lui Hristos și, ca atare, trebuie să asculte numai de El”.

Într-o declarație extinsă, emisă pe 28 iunie, fostul nunțiu a emis un răspuns dur la acuzația CDF de schismă, menționând că „[o] sectă schismatică mă acuză de schismă: este suficient pentru a demonstra actul subversiv care are loc”.

Arhiepiscopul a adăugat:

Pentru a mă separa de comuniunea eclezială cu Jorge Mario Bergoglio, ar fi trebuit mai întâi să fiu în comuniune cu el, ceea ce nu este posibil din moment ce Bergoglio însuși nu poate fi considerat membru al Bisericii, din cauza multiplelor sale erezii, a înstrăinării manifeste și a incompatibilității cu rolul pe care îl deține, în mod nevalid și ilicit.