ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 În plin regim comunist, locuitorii unui cartier din Cracovia au decis să lupte pentru dreptul de-a avea o biserică a lor. Deși comunismul a fost prin esența lui un regim ateu și intolerant cu orice manifestări religioase, ineditul proiect a devenit realitate, iar acum biserica este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Cracovia.

Biserica Arka Pana (Arca Domnului) a fost construită sub forma unei nave, amintind de Arca lui Noe, corabia uriașă care a învins apele potopului și a readus speranța oamenilor. Poate că alegerea acestei legende nu este întâmplătoare, dacă ne gândim la istoria neobișnuită a bisericii.

Clădirea a fost construită între anii 1967 și 1977. Piatra de temelie a fost pusă de către Karol Wojtyla, arhiepiscopul Cracoviei, cel care a vea să devină peste ani Papa Ioan Paul al II-lea. Proiectul a început însă cu foarte multe sacrificii și vărsare de sânge.

Cartierul Nowa Huta, unde se află biserica, a fost construit în estul Cracoviei, după Al Doilea Război Mondial. Nowa Huta a fost conceput inițial ca un oraș separat, gândit după planurile arhitecturii socialist-realiste. Toate clădirile și monumentele de aici respectă stilul aspru, dur, modernist, al acestui curent artistic. Străzile sunt largi, cu buncăre antiatomice în subterane, iar blocurile robuste, gândite doar pentru funcționalitate și rezistență, cu prea puțină preocupare pentru latura estetică.

Desigur, inițial nicio biserică nu fusese prevăzută în planul urbanistic al noului cartier. Dar polonezii sunt catolici practicanți și, chiar dacă au suferit mult sub regimul nazist, iar apoi sub cel comunist, nu puteau accepta sub nicio formă să nu aibă dreptul la practicarea credinței, să nu se poate reculege într-o biserică. Inițial, cererea lor a fost aprobată de autoritățile comuniste, care probabil că n-au luat-o prea în serios. Ulterior, s-au răzgândit și au ordonat demolarea micuței cruci care fusese deja ridicată pe locul unde urma să fie construita prima biserică din Nowa Huta. Iar oamenii n-au putut să accepte asta. Astfel, peste 4.000 de locuitori ai noului cartier s-au adunat să-și ceară pentru dreptul la libera credință, pe 27 aprilie 1960. Protestul s-a transformat în adevărate lupte de stradă cu miliția comunistă, iar peste 500 de oameni au fost arestați.

După mai mulți ani, în 1967, locuitorii din Nowa Huta și-au văzut visul împlinit și au primit aprobarea finală ca să-și construiască siguri, cu propriile lor mâini, biserica Arka Pana. Fără vreun sprijin din partea autorităților, ei au adunat și au pus una peste alta cărămizile necesare pentru construcție.

Lăcașul a fost terminat și sfințit în 1977, iar în următoarele decenii a fost unul dintre locurile preferate pentru demonstrațiile anticomuniste. Firesc, de altfel, pentru că de la bun început Arka Pana a fost un simbol al revoltei anticomuniste și al credinței libere.

Biserica ocupă o suprafață de 1800 metri pătrați. Stilul în care a fost construită, sub forma unei corăbii, este la fel de bizar ca decorațiunile din interior. Altarul este din marmură, construit sub forma unei palme deschise. În interior se află o piatră de la mormântul Sfântului Petru și o cutie care conține fragmente dintr-o rocă adusă de pe Lună de astronauții misiunii Apollo 11.

 

 

Pentru ca totul să fie și mai ciudat, locuitorii din Nowa Huta l-au reprezentat pe Iisus nu pe cruce, ci înălțându-se la cer, iar alături au construit o statuie numită Doamna de Fier. Statuia, care are jumătate de metru înălțime, este făcută din peste 10 kg de șrapnel. Toate bucățile de fier au fost scoase din trupurile soldaților polonezi răniți la Monte Cassino, în timpul războiului.

Acum, Arka Pana este un obiectiv turistic inedit, deși prea puțin promovat în ghidurile de specialitate. A rămas un important lăcaș de cult pentru locuitorii din Nowa Huta, care nu uită sacrificiile cu care a fost înălțată.