ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu „statul profund” nu e de glumit. Așa pare să-și fi spus președinitele Donald Trump, care pare decis să lupte cu această combinație, ascunsă și subversivă de persoane, provenite din structuri militare și de securitate, despre care se spune că ar încerca să influențeze statul.

Încă de la venirea sa la  Casa Albă, Donald Trump  a trebuit să se ocupe de așa-numitul „aparat” subversiv, cunoscut sub numele de „Deep State”, un amalgam complex de relații personale și de grup care cuprinde adesea oameni cățărați în poziții importante din sfera politică, militară și birocratică. Un adevărat „stat profund”, care are ca scop autoconservarea și, prin urmare, care nu vrea să audă de nici o ieșire din schemă, așa cum a dat de înțeles că va face Trump odată cu venirea sa la Casa Albă.  

Desi termenul de „stat profund” nu este utilizat public de oficialități americane, el este folosit de membrii ai staffului lui Trump, iar fostul strateg al Casei Albe, Steve Bannon, a evocat în repetate rânduri, cu Donald Trump, amenințarea pe care „statul profund” o prezintă pentru  mandatul său.

Astfel, răsunătorul scandal „Russiagate” putea fi considerat instrumentul perfect pentru „statul profund” pentru a împiedica orice încercare a lui Trump de a reseta relațiile cu Rusia lui  Vladimir Putin.

În același fel, se poate bănui că mâna lungă a „statului profund” ar fi putut fi implicată în „plasarea” unor nume în staff-ul prezidențial, și de care, treptat, Trump s-a debarasat.  De la plecarea bruscă a lui Michael Flynn, trecând prin demiterea lui Steve Bannon  și până la  anunțul recent privind posibila schimbare a lui Rex Tillerson cu Mike Pompeo. 

Și nu este exclus ca  Trump să fi început să se sature de această influență continuă a „statului profund”, care urmărește doar să saboteze inițiativele guvernamentale. Portalul american de investigații The Intercept scrie că  „Trump intenționează să creeze o rețea de spioni privați pentru a lupta împotriva dușmanilor  reprezentați de „statul profund”. Jurnaliștii americani de investigație dezvăluie ceea ce ar putea fi o adevărată lovitură pentru „Deep State”.

Informația ar proveni chiar din surse apropiate serviciior americane de informații și care susțin că  în spatele planului lui Donald de a contracara statul profund s-ar afla trei nume: Erik Prince, John Maguire și Oliver North.

Despre legăturile lui Erik Prince, fondator al controversatei firme militare contractoare americane Blacwater și administrația Trump presa din SUA a mai scris.  Ulterior, s-a aflat că sora lui Erik Prince, Betsy DeVos, a fost numită de Trump în postul de secretar al educației. În plus, Prince ar fi fost principalul sponsor al campaniei lui Trump, precum și al lui Mike Pence. 

Așadar, susține The Intercept, Erik Prince ar avea misiunea clară de a crea o rețea de spioni gata să acționeze în țările considerate cu cel mai mare risc pentru Statele Unite: în special Coreea de Nord și Iranul. Prince se va folosi în această acțiune de ajutorul prețios al prietenului său și al fostului său colaborator, John Maguire. Un personaj despre care nu  se știe foarte mult, cu excepția faptului că face parte din Amyntor Group, o altă companie de contractori, la fel ca Blackwater-ul lui Prince. Se pare că Maguire și Prince ar fi avut mai multe oportunități de colaborare, având în vedere că cei doi operează în același sector.

În echipa specială de agenți 007, ar urma să fie inclus și Oliver North, fost militar american cunoscut după ce a apărut în procesul scandalului Iran-Contras. North a fost condamnat la recurs și apoi achitat. 

Acestor trei personaje le-ar fi fost încredințată sarcina de a construi o echipă capabilă să răspundă direct șefului CIA, Mike Pompeo. Practic, toate structurile de informații care operează în afara granițelor americane ar putea fi ocolite. „Pompeo nu poate avea încredere în birocrația din CIA, așa că trebuie să creăm această echipă care să-i raporteze direct informațiile”, a declarat sursa sub protecția anonimatului intervievată de The Intercept.


Acum este momentul să înțelegeți dacă această mișcare riscantă de către Donald Trump nu poate în cele din urmă să se răstoarne. Erik Prince este într-adevăr o personalitate mai mult decât controversată, așa cum mărturisește povestea lui. Recent, prințul a cumpărat literalmente consimțământul guvernului somalez pentru utilizarea porturilor din Golful Aden. Și, de fapt, se întâmplă că traficul de arme a fost condus, probabil, de către prințul însuși, așa cum a raportat republica. Prin urmare, este un personaj care acționează aproape exclusiv pentru câștig personal și care a risipit deja să intre în dificultate o administrație prezidențială, cea a lui Bush jr. când Blackwater din Irak a devenit protagonistul încălcărilor drepturilor omului. Noua provocare a lui Donald Trump va fi, prin urmare, aceea de a controla un tun slab ca Prințul.