Trupe de militari brazilieni au luat cu asalt favelele din Rio de Janeiro și i-au lichidat pe cei mai importanți lideri ai cartelului drogurilor, Comando Vermelho (Comandoul Roșu).

Informația este una de maximă importanță, deoarece Comandoul Roșu a fost cel mai puternic susținător intern al candidatului socialist la președinția Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, un infractor condamnat pentru spălare de bani.

Observatorii consideră că acesta este primul gest concret al armatei de a prelua controlul în țară, după alegerile controversate din 30 octombrie, câștigate de Lula da Silva împotriva lui Jair Bolsonaro.

După alegeri, în care legea pare să fi fost făcută de faimoasele mașini de numărat voturile Dominion, folosite și la fraudele electorale din Statele Unite din 2020 și 2022, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în marile orașe, contestând rezultatul, ovaționându-l pe Bolsonaro și cerând intervenția armatei.

 

Cartelul drogurilor a fost printre puținele forțe care au salutat presupusa victorie a lui Lula da Silva cu focuri de arme automate în cartierele cele mai sărace din Rio.

În timpul mandatului său, Bolsonaro a luat măsuri dure împotriva mafiei drogurilor.

Ziarul O Dia relatează:

„Capii bandelor de traficanți de droguri din Morro de Juramento și Juramentinho, identificați ca Rodrigo Barbosa Marinho, cunoscut ca Rolinha, și Hevelton Nascimento Junior, cunoscut ca Bad Boy, au fost uciși joi în timpul unei operațiuni a poliției militare în Vicente de Carvalho joi (1 decembrie). Alți trei suspecți au murit în operațiune, iar un altul, rănit, este arestat în spital.”

Cartelurile drogurilor sunt de decenii brațul înarmat al comuniștilor. Comando Vermelho, care controlează părți importante din Rio de Janeiro, a fost format în 1979 ca o alianță între carteluri și comuniști.

Eliminarea acestora reduce considerabil riscul unui război civil, consideră observatorii.

Consilierul pentru securitate american, Jake Sullivan, a mers luni, 5 decembrie, în Brazilia, pentru o întrevedere cu Lula da Silva și aliații săi.

O Antagonista scrie:

„Principalul punct pe ordinea de zi este sarcina regimului brazilian de a condamna fără echivoc războiul din Ucraina și de a se angaja alături de partenerii americani și europeni pentru livrarea de arme regimului Zelenski.”

Directorul CIA, William Burns, s-a deplasat în Brazilia personal înaintea alegerilor pentru a-l avertiza pe Jair Bolsonaro să nu conteste rezultatul scrutinului.

Și în acest weekend sute de mii de brazilieni au ieșit în stradă, implorând armata să intervină și să îi salveze de comuniști și de cartelurile drogurilor.

Curtea Electorală Superioară urmează să certifice rezultatul alegerilor luni, 12 decembrie.

Invitat la emisiunea lui Steve Bannon, unul dintre cei mai avizați observatori ai situației din Brazilia, Matt Tyrmand, a afirmat că dacă Lula da Silva preia puterea, armata va fi ținta unei epurări drastice.

„Atunci va începe Gulagul”, a spus el.

Adjunctul Procurorului Militar General, Carlos Frederico de Oliveira Pereira, i-a trimis o scrisoare Procurorului General Militar, Antonio Pereira Duarte, pe 25 noiembrie, în care atrăgea atenția asupra „nerespectării măsurilor cerute de Ministerul Apărării cu ocazia inspectării sistemului de vot electronic”.

Pereira se mai plângea și de o „eventuală ingerință a companiilor  străine în procesul electoral, ingerință care nu a putut fi verificată, dat fiind că militarii din echipa sus-numită nu au avut un acces lărgit la informații legate de procesul electoral, spre deosebire de aceste companiii Big Tech care mențin un parteneriat cu Curtea Electorală”.

Și scrisoarea conchidea:

„Ar trebui să existe o anchetă privind o potențială infracțiune împotriva securității externe a țării printr-un atac cibernetic.”

Mulți observatori afirmă că invocarea articolului 142 al Constituției, care permite Armatei să intervină în cazul unui conflict între puterile în stat va avea loc săptămâna aceasta.

La uriașele manifestații de protest față de desfășurarea alegerilor, militarii au fost văzuți amestecându-se printre protestatari și sfătuindu-i să-și păstreze calmul în cazul unei intervenții a armatei.

Convoaie militare care s-au deplasat spre locuri strategice din țară au fost aplaudate de populație.

Trupe importante au fost desfășurate la granița cu Venezuela pentru a preîntâmpina o intervenție a forțelor comunistului Maduro.

 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews