Forțele guvernului sirian au ajuns miercuri la periferia orașului antic Palmira, ca parte a unei ofensive lansate la începutul lunii vizând preluarea controlului asupra așezării, din mâinile jihadiștilor ISIS, anunță BBC.

Unul dinte soldați a declarat pentru o televiziune de stat că se află la doar 850 de metri depărtare de Palimira, sit UNESCO, pe care speră să îl recucereească in următoarele ore.
Anul trecut, în mai, jihdiștii SI au preluat controlul atât asupra ruinelor, cât și localității. Ei au distrus, între timp, două temple vechi de aproximativ două mii de ani, un arc de triumf și turnuri funerare, declanșând un val de proteste la nivel global.
 
Palmira a fost unul din cele mai importante centre ale lumii antice, UNESCO descriind-o drept o intersecție a civilizațiilor. Strada sa principală are aproximativ 1 km și este străjuită de coloane. 

Militanții Statului Islamic au cucerit orașul în mai, forțând armata siriană să se retragă. Aceștia au mai distrus și alte monumente, în teritoriul pe care îl controlează, numindu-le "păgâne" și "blasfemitoare".