ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În contextul în care evenimentele din Ucraina au readus în discuție amenințarea externă la adresa granițelor țării. Imediat, pe lângă starea Armatei, s-a făcut apel la celebrul Articol 5 al Alianței Nord-Atlantice (NATO). 

Ce spune acesta, vedem doar de pe siteul NATO: "Articolul 5 este baza unui principiu fundamental al NATO. El susține că dacă o țară membră a NATO este victima unui atac militar, fiecare membru al Alianței va considera că acest act de violență se îndreaptă asupra tuturor membrilor și va lua toate măsurile pe care le va considera necesare pentru a asista aliatul atacat".

În realitate, însă, lucrurile sunt mult mai nuanțate. O cercetare realizată de faimosul Institut Pew arată că în medie, doar 48% din populația țărilor care sunt membre NATO ar dori ca țara lor să sprijine un aliat NATO, dacă acesta din urmă ar fi atacat de Rusia.

Așa cum era de așteptat, cele mai mari procente în acest sondaj aparțin țărilor care sunt la mii de kilometri distanță de Rusia, respectiv SUA și Canada. 56% dintre americani susțin că țara lor ar trebui să-și ajute militar aliatul atacat de Rusia, iar 53% din canadieni susțin același lucru.

În Europa, pe primul loc este Marea Britanie, cu 49% dintre respondenți. Apoi, urmează Polonia și Spania cu câte 48%. De-aici încolo, însă, situația se schimbă. Majoritatea respondenților din Franța, Italia și Germania nu ar fi de acord cu lovituri militare împotriva Rusiei, dacă această țară ar ataca un membru NATO. Cel mai mare procent este în Germania, cu 58% dintre cetățeni care susțin că țara lor nu ar trebui să intre în conflict militar cu Rusia.

Totuși, o majoritate a cetățenilor din țările membre NATO crede că SUA vor sări militar în ajutorul aliaților dacă Rusia îi va ataca. Canadienii(72%), Spaniolii (70%) și Germanii (68%) sunt în majoritate absolută, convinși, că SUA vor sprijini un aliat în dificultate. La capătul celălalt se află polonezii, unde doar 49% la sută cred că America își va îndeplini obligațiile asumate, iar 31% cred exact opusul.