ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O bătălie lungă de un deceniu s-a încheiat. Cu sute de fotografii cu abuzurile comise de militari americani în Irak și Afganistan asupra unor prizonieri.
 
Abuzuri și tortură. Asta au primit sutele de deținuți aflați în rău famatele închisori americane din Irak și Afganistan, între anii 2003-2006, in timpul mandatului lui George W Bush.

198 de fotografii publicate pe site-ul Pentagonului arată în majoritate prim-planuri ale unor leziuni sau lovituri puțin spectaculoase, mult mai puțin dramatice decât fotografiile celebre din închisoarea irakiană de la Abou Ghraib.
 
Publicarea lor este rezultatul unei bătălii legale care a durat ani de zile cu ACLU, o asociație pentru apărarea libertăților civile americane. ACLU luptă din 2004 pentru a obține publicarea a 2.000 de fotografii deținute de autoritatile americane în care se pot dovedi cazuri de tortură și rele tratamente.

Conform Departamentului Apărării, 65 de militari americani au fost condamnați în SUA pentru abuzurile săvârșite în perioada succesivă ocupării Irakului și căderii regimului Saddam Hussein. 11 militari americani au fost condamnați de Curtea Marțială ca urmare a dezvaluirilor privind abuzurile comise la celebra închisoare Abou Ghraib.
 
"Fotografiile publicate astăzi reprezintă doar o mică parte a istoriei ororilor comise de guvernul SUA", a scris într-un mesaj directorul programului Securitate și drepturile omului din cadrul 
Amnesty International din America, Naureen Shah.