Așa zisa biserică a Norvegiei este cea mai mare comunitate creștină din țară: din ea fac parte circa 70% din totalitatea populației țării.

Recent, episcopii acesteia au dat publicității o declarație în care își cer iertare pentru pozițiile pro-viață pe care au adoptat-o anterior și afirmă că avortul „promovează sănătatea, siguranța și securitatea femeilor”, scrie evz.ro

„Când a fost adoptată legea avortului auto-determinat în anii 1970, Biserica s-a opus categoric schimbărilor introduse (de lege)”, arată comunicatul. „Preoții și ceilalți criticau cu tărie legea cu scopul de a proteja viața nenăscută. Astăzi, noi înțelegem că această argumentație a Bisericii nu permitea un bun dialog. Or, noi vrem să contribuim la aceasta.”

Și comunicatul continuă

„O societate cu acces legal la avort este o societate mai bună decât o societate fără un asemenea acces. El previne avorturile ilegale și promovează sănătatea, siguranța și securitatea femeilor. Acest lucru nu este mai puțin evident din perspectivă globală. Pe plan internațional constatăm că bisericile contribuie încă la povara a numeroase femei gravide în poziții vulnerabile.”

În Norvegia, avortul este legal în primele 12 săptămâni și poate fi aprobat în mod special până la 18 săptămâni dacă o femeie completează o cerere (majoritatea lor sunt aprobate fără probleme), scrie Life Site News.
„Recunoaștem că Biserica a stăpânit într-o mică măsură situațiile în care se aflau numeroase femei însărcinate și nu a reușit să exprime într-un mod credibil înțelegerea față de experiența femeilor și față de provocările cu care au fost confruntate. Dimpotrivă, Biserica, ca instituție de-a lungul istoriei, a dovedit o lipsă de angajament pentru eliberarea femeilor și pentru drepturile acestora. Ne cerem iertare. Ca Biserică, trebuie să schimbăm modul în care abordăm avortul și în care avem grijă de persoanele care sunt afectate.”


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews