ACTUALIZARE: 23:10 Guvernul Serbiei a dispus, după asasinarea lui Oliver Ivanovici retragerea delegației trimise la Bruxelles pentru negocieri cu oficiali guvernamentali kosovari, afirmă surse citate de site-ul agenției ANSA.

„Delegația noastră va reveni imediat la Belgrad”, a declarat Marko Djurici, directorul Oficiului guvernamental sârb pentru afacerile din Kosovo.
 
Știrea inițială

Unul din principalii lideri politici ai sârbilor din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost împușcat mortal marți dimineața în fața biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, transmit AFP și site-ul postului sârb B92. 
Președintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat că asasinarea politicianului este „un act de terorism„. La rândul său, adjunctul premierul sârb, ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacici, a calificat uciderea lui Ivanovici drept un act terorist nesăbuit care riscă să pună în pericol stabilitatea nordului Kosovo și a întregii regiuni.

Decesul politicianului a fost confirmat de avocatul său, Nebojsa Vlajic, pentru site-ul KoSSev. 

Ivanovici, în vârstă de 64 de ani, a fost împușcat de patru ori în piept, în jurul orei locale 08:15 (07:15 GMT) de atacatori care se aflau într-un automobil. Politicianul a fost transportat de urgență la un spital din Kosovska Mitrovica, unde a murit. 

Poliția a găsit trei cartușe în fața biroului său, a declarat Ksenija Bozovic, o oficialitate a partidului social-democrat local SPD, condus de Ivanovic. 

Poliția a izolat partea de nord a orașului, declanșând operațiunea de căutare a atacatorilor. 

Ivanovici era considerat un politician sârb moderat în orașul Kosovska Mitrovica, divizat în continuare între partea de nord, locuită de sârbi, și cea de sud, cu populație albaneză. 

Fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, Ivanovici, ales consilier municipal în alegerile locale din 2013 în nordul Kosovska Mitrovica, a fost încarcerat timp de doi ani după ce a fost găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo. Curtea de apel de la Pristina i-a anulat ulterior condamnarea de 9 ani închisoare și a dispus rejudecarea cazului. 

În luna iulie, mașina sa fusese incendiată în Kosovska Mitrovica.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews