ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: 23:10 Guvernul Serbiei a dispus, după asasinarea lui Oliver Ivanovici retragerea delegației trimise la Bruxelles pentru negocieri cu oficiali guvernamentali kosovari, afirmă surse citate de site-ul agenției ANSA.

„Delegația noastră va reveni imediat la Belgrad”, a declarat Marko Djurici, directorul Oficiului guvernamental sârb pentru afacerile din Kosovo.
 
Știrea inițială

Unul din principalii lideri politici ai sârbilor din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost împușcat mortal marți dimineața în fața biroului său din Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, transmit AFP și site-ul postului sârb B92. 
Președintele sârb Aleksandar Vucici a afirmat că asasinarea politicianului este „un act de terorism„. La rândul său, adjunctul premierul sârb, ministrul Afacerilor Externe, Ivica Dacici, a calificat uciderea lui Ivanovici drept un act terorist nesăbuit care riscă să pună în pericol stabilitatea nordului Kosovo și a întregii regiuni.

Decesul politicianului a fost confirmat de avocatul său, Nebojsa Vlajic, pentru site-ul KoSSev. 

Ivanovici, în vârstă de 64 de ani, a fost împușcat de patru ori în piept, în jurul orei locale 08:15 (07:15 GMT) de atacatori care se aflau într-un automobil. Politicianul a fost transportat de urgență la un spital din Kosovska Mitrovica, unde a murit. 

Poliția a găsit trei cartușe în fața biroului său, a declarat Ksenija Bozovic, o oficialitate a partidului social-democrat local SPD, condus de Ivanovic. 

Poliția a izolat partea de nord a orașului, declanșând operațiunea de căutare a atacatorilor. 

Ivanovici era considerat un politician sârb moderat în orașul Kosovska Mitrovica, divizat în continuare între partea de nord, locuită de sârbi, și cea de sud, cu populație albaneză. 

Fost secretar de stat sârb pentru Kosovo, Ivanovici, ales consilier municipal în alegerile locale din 2013 în nordul Kosovska Mitrovica, a fost încarcerat timp de doi ani după ce a fost găsit vinovat de crime de război de un tribunal al Misiunii Uniunii Europene în Kosovo. Curtea de apel de la Pristina i-a anulat ulterior condamnarea de 9 ani închisoare și a dispus rejudecarea cazului. 

În luna iulie, mașina sa fusese incendiată în Kosovska Mitrovica.