ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 10:41 Turcia nu va mai opri refugiații sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea a 33 de soldați turci într-un atac aerian al forțelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, relatează Reuters.
Aproximativ un milion de civili au fost strămutați în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susținut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniți de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

În așteptarea sosirii iminente a refugiaților din Idlib, poliția turcă, serviciile pazei de coastă și de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiați să ajungă pe uscat și mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

„Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiații sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare", a precizat oficialul, care a cerut anonimatul. „Toți refugiații, inclusiv sirieni, sunt bineveniți acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană", a adăugat el.
 
Știrea inițială


Autoritățile din Turcia anunță  că cel puțin 22 de soldați turci au fost uciși joi în urma unor atacuri aeriene în regiunea Idlib, în nord-vestul Siriei. Turcia atribuie atacurile regimului sirian.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a convocat joi un consiliu extraordinar de securitate cu privire la situația din nord-vestul Siriei, după ce trupele turce au fost vizate de atacuri ale regimului sirian.
 
Mai mult, 36 de soldați răniți au fost spitalizați la Hatay, provincie turcă de la granița cu Siria, scrie Agerpres. Potrivit canalelor de televiziune NTV și CNN-Türk, Erdogan a prezidat joi seara la Ankara o reuniune la care au participat înalți oficiali.
Informații neverificate au circulat joi pe rețelele de socializare, susținând că zeci de militari turci au fost uciși într-un atac „rusesc”. Ankara nu a confirmat aceste informații.

Secretarul de presă al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a declarat, vineri, că Turcia va „răspunde”  „regimului ilegitim care a îndreptat arma către soldații noștri”, lansând atacuri aeriene și de artilerie împotriva țintelor siriene. Altun a descris evenimentele din Idlib drept un genocid, spunând că Turcia nu va permite acum repetarea „a ceea ce s-a întâmplat în Rwanda și Bosnia”. „Sângele soldaților noștri eroi nu va cădea pe pământ”, a spus Altun.
 
În paralel, Ministerul rus al Apărării a acuzat  Turcia că trimite ilegal drone în regiunea siriană Idlib pentru a-i susține pe rebelii care luptă cu forțele guvernamentale ale președintelui Assad și că îi susține cu artilerie, transmite Reuters.
 
Regimul de la Ankaraa, care sprijină diverse grupări rebele care operează în Siria, a avertizat în mod repetat Damascul cu privire la o posibilă reacție militară la progresele sale în Idlib și în ultimele zile a efectuat mai multe bombardamente împotriva pozițiilor militare ale guvernului.

Ca parte a ofensivei siriene împotriva Idlib, cel puțin paisprezece soldați turci au murit până acum, în timp ce Ankara asigură că a „neutralizat” peste 230 de militari sirieni. Turcia folosește acest termen pentru a se referi la persoane moarte, rănite sau capturate.

Provincia Idlib și zonele Alep și Hama sunt în mâinile mai multor grupuri armate, dintre care cea mai importantă este grupul jihadist Hayat Tahrir al Sham  (HTS). Guvernul sirian a susținut că ofensiva face parte din lupta sa împotriva terorismului din țară.