ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul General al Franței, François Molins, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că ucigașul din Nisa, Mohamed Lahouiaej Bouhlel, „a beneficiat de susținerea și de complicitatea” altor indivizi, dar și că atacul ar fi plănuit cu câteva luni înainte de comiterea sa.

Premeditarea atentatului e dovedită și de probele descoperite în telefonul mobil al atacatorului: fotografia unui articol despre Captanon, un drog folosit de jihadiști pentru a căpăta curaj, fotografia focului de artificii organizat la Nisa în iulie anul trecut, captura unei emisiuni tv despre atentatele din 13 noiembrie.    

Procurorul General al Franței a declarat că azi s-a cerut arestarea a cinci suspecți: doi cetățeni franco-tunisieni, un tunisian, un albanez, dar și o femeie care are cetățenie franceză și albaneză. Cei cinci „nu erau în evidența serviciilor de informații”, a precizat François Molins.

Implicarea acestora în comiterea atentatului e demonstrată și de mesajele dintre ei și Mohamed Lahouiaej Bouhlel. L’Express scrie că, la 4 aprilie 2016, Choukri C. îl sfătuia pe ucigaș, într-un mesaj pe Facebook, „încărcă-ți camionul, pune în el 2.000 de tone de fier, taie naibii frânele și o să mă uit.” De asemenea, atacatorul a schimbat SMS-uri în seara atentatului cu unele dintre persoanele arestate.

Probe ale legăturilor dintre Mohamed Lahouaiej-Bouhlel și complicii săi au rămas și în camionul folosit de el ca armă a crimei. Ȋn zilele de 11 și 13 iulie, Mohamed Oualid G. a fost surprins de camerele de luat vederi amplasate stradal în timp ce se afla în acest camion, iar în mașină au fost găsite fire de păr care, prin expertize genetice, s-a demonstrat că îi aparțin lui Choukri C., prieten cu Lahouaiej-Bouhlel.

Ȋn atentatul de la Nisa și-au pierdut viața 84 de persoane, printre care și un român. 330 de victime au fost internate în spital. Pentru 15 dintre răniți, prognosticul medicilor este în continuare rezervat.