ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 49 de oameni au fost uciși în timpul unor incidente armate asupra a două moschei din orașul neozeelandez Christchurch, în timpul rugăciunii de vineri, a declarat poliția, care a anunțat că patru persoane au fost reținute, informează AFP. . Atacatorul a publicat un „manifest” numit „Marea Înlocuire” în care incită la violență împotriva musulmanilor.  Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a catalogat incidentul armat drept un „atac terorist bine planificat”.

„Decesele, din câte știm, s-au produs în două locuri, o moschee pe Deans Avenue și o altă moschee pe Linwood Avenue”, a declarat comisarul Mike Bush, care a adăugat că patru persoane au fost reținute. În această zi de rugăciune pentru musulmani, poliția le-a cerut credincioșilor să evite moscheile „peste tot în Noua Zeelandă”, a insistat Bush. 

În momentul incidentului armat, moscheea Masjid al Noor, de pe Deans Avenue, era plină de credincioși, printre care și membrii echipei naționale de cricket a Bangladeshului, care au scăpat nevătămați. 

Un martor a povestit pe site-ul de știri Stuff.co.nz că se pregătea să se roage când a auzit focuri de armă. În timp ce fugea, și-a văzut soția, care murise în fața moscheii. Un alt bărbat a declarat că a văzut trupuri peste tot, iar un al treilea martor a explicat pentru Radio New Zealand că a auzit focuri de armă și a văzut patru persoane căzute la pământ, „cu sânge peste tot”. 
 
Autorul atacului s-a identificat online înainte de masacru ca fiind cetățeanul australian Brenton Tarrant. Pe un cont de Twitter care a fost șters, el a postat mai multe fotografii cu ceea ce par a fi încărcătoare de puști și un link către un manifest.


Documentul de 74 de pagini începe printr-un citat dintr-o poezie de Dylan Thomas: „Nu fi blând în acea noapte bună” și apoi continuă printr-un discurs despre genocid.

Tarrant vorbește despre motivațiile sale, el dorind să creeze „o atmosferă a fricii” și să „incite la violență” împotriva musulmanilor. Manifestul este numit „Marea Înlocuire”, după teoria conform căreia populația creștină europeană este înlocuită, ca urmare a migrației în masă și a creșterii demografice, de populații provenind din Orientul Mijlociu și din Africa Subsahariană.

În manifest, Tarrant face referire și la Darren Osbourne, cel care a fost închis pe viață după atacul său criminal asupra musulmanilor de la moscheea din Finsbury Park, în Londra, în 2017.

„Îi susțin pe cei care iau atitudine împotriva genocidului etnic și cultural. Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne, etc”, se arată în document. Bărbatul a notat, de asemenea, că a fost născut „într-o familie din clasa muncitoare, cu venituri mici” și că a decis să ia atitudine pentru a asigura un viitor oamenilor săi.

Noua Zeelandă este considerată a doua cea mai sigură țară din lume, după Islanda, potrivit raportului Global Peace Index din 2018.