Implicarea militară a Rusiei în Siria are rezultate și în țara vecină, Irak, unde ISIS pare că pierde teren. 

Forțele Bagdadului au avansat duminică pe trei fronturi în fața jihadiștilor, distrugând punctele de rezistență ale acestora din interiorul și dimprejurul localității Baiji, apropiindu-se de Ramadi și Hawija, a declarat un purtător de cuvând al forțelor militare irakiene.

Trupele Bagdadului, sprijinite de unități paramilitare, au lansat săptămâna trecută o amplă ofensivă asupra Baiji (circa 200 de kilometri de Bagdad), unul dintre punctele cele mai fierbinți de când ISIS a pornit campania sa fulgerătoare în iunie 2014.

Forțele anti-ISIS, printre care mai multe mii de combatanți Hashd Al-Shaabi (trupe paramilitare de șiiți sprijiniți de Iran), au recucerit cea mai mare parte a orașului Baiji și a împrejurimilor sale.
 
Un general de armată de la Bagdad, citat de săptămânalul francez Le Point a descris avansarea forțelor irakiene în sectorul Baiji drept „cea mai mare victorie din 10 iunie 2014 încoace”.

Cel mai important bastion al ISIS în Irak este Mosul, al doilea oraș al țării ca mărime și importanță.Forțele guvernamentale ale Bagdadului au reușit treptat să reia controlul asupra tuturor sectoarelor pe care ISIS le-a cucerit la sud de Bagdad, și a altora din nord, precum Tikrit.