ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un drapel al Uniunii Europene a fost incendiat la Tesalonic, în timpul unui protest al grecilor față de decizia Guvernului de a impune noi măsuri de securitate. În timpul demonstraților împotriva licitațiilor imobiliare unde sunt scoase la vânzare casele confiscate de bănci de la persoane insolvabile, protestatarii și-au manifestat furia față de Bruxelles.

Ciocniri violente au avut loc între protestatari și forțele de ordine, în fața Parlamentului de la Atena, care, în acel moment adopta noi măsuri de austeritate. Noile măsuri de austeritate sunt solicitate de creditorii Greciei, în schimbul acordării de noi fonduri.

20.000 de oameni au protestat la Atena și Salonic față de legea aprobată joi aseară. Aceasta prevede înăsprirea condițiilor legale pentru greve, executări silite mai rapide și reduceri ale alocațiilor familiale.

Manifestații violente împotriva licitațiilor imobiliare la care sunt scoase la vânzare casele celor ce nu mai pot plăti credite băncilor au început încă din decembrie la Atena. Activiștii mișcării „Nu plătesc” au luat cu asalt clădirea în care aveau loc astfel de licitații și s-au confruntat cu forțele de ordine.

Procedurile privind licitațiile imobiliare sunt o condiție-cheie pentru „al treilea plan de salvare”, de 86 de miliarde de euro, impus de Troica în Grecia, dar au fost întrerupte până acum,  în mod repetat, de către activiștii mișcării „Nu plătesc”, care susțin că sunt măsuri nedrepte ce vizează în primul rând cele mai sărace grupuri sociale.

Atena speră să încheie cel de-al treilea program de ajutorare externă, fiind depedendentă în ultimii 7 ani de banii de la Uniunea Europeană, care a impus măsuri extrem de dure de austeritate. 
 
Grecia a convenit să introducă sute de reforme în ultimii șapte ani pentru a îndeplini condițiile creditorilor internaționali - Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială - după criza financiară din 2010.