ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a îndemnat Grecia „să-și deschidă porțile” în fața migranților, pe care Ankara i-a anunțat că și-a deschis frontierele sale, și să-i lase să intre în celelalte țări ale Uniunii Europene, informează AFP.

Hei, Grecia! Îți lansez un apel... Deschide-ți și tu porțile și eliberează-te de această povară!", a declarat Erdogan într-un discurs televizat, la Istanbul. „Lasă-i (pe migranți) să se ducă în alte țări europene”, a adăugat el.

Mii de migranți încearcă să treacă frontiera între Turcia și Grecia după ce președintele turc a anunțat la 29 februarie că va înceta să respecte un acord încheiat în martie 2016 cu UE și care prevedea ca migranții să rămână în Turcia în schimbul unui ajutor financiar european pentru Ankara.

În conformitate cu acest acord, Turcia acceptase să oprească fluxul de migranți care fugeau de războiul din Siria, în schimbul mai multor mii de euro. Însă Ankara estimează că ajutorul obținut este insuficient pentru a face față costurilor cu cei patru milioane de migranți și refugiați, în principal sirieni, pe care ea îi primește de ani de zile.

Turcia vrea de asemenea să obțină susținerea UE pentru operațiunile sale militare în nordul Siriei. Ofensiva regimului sirian, susținut de Moscova, în provincia Idlib (nord-vest), ultimul bastion al insurgenților în Siria, a provocat o catastrofă umanitară, cu aproape un milion de refugiați. Ankara se teme că aceștia s-ar putea îndrepta spre teritoriul său. 

În paralel, Atena a anunțat că va extinde cu 36 de kilometri gardul din sârmă ghimpată de-a lungul frontierei sale cu Turcia, pentru a stăvili mai bine afluxul de migranți și de refugiați care încearcă să treacă de el, a informat duminică o sursă guvernamentală pentru AFP. Ciocniri au avut loc în ultimele zile de-a lungul acestei frontiere între polițiști și migranți, primii lansând grenade lacrimogene în timp ce migranții aruncau cu pietre.