ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 
Turcia a suspendat acordul de readmisie a migranților cu Grecia, ca reacție la decizia unui tribunal grec de a elibera opt foști soldați turci care au părăsit țara la o zi după încercarea de lovitură de stat din 2016, a declarat ministrul de externe Mevlüt Çavușoğlu.

Conform hurriyetdailynews, cei patru soldați au fost eliberați luni după ce a expirat un ordin de prelungire a custodiei lor. O decizie privind solicitările lor de azil este în curs de așteptare.

„Avem un acord de migrație cu UE. Se implementează. Avem un acord bilateral de readmisie cu Grecia. Am suspendat acum acest acord. Procesul nu este pe deplin încheiat, dar eforturile noastre vor continua”, a declarat Çavușoğlu reporterilor din Antalya.

Declarația sa a fost ca răspuns la întrebarea dacă Ankara a luat în considerare sancțiuni împotriva Greciei după eliberarea acestor soldați. „Este inacceptabil”, a spus ministrul.

În cadrul acordului bilateral semnat în 2001, 1.209 cetățeni străini au fost expulzați în Turcia din Grecia în ultimii doi ani, potrivit unor date furnizate de Ministerul protecției civilă din Grecia.

Potrivit ministrului Cavusoglu, guvernul grec dorește să rezolve problema soldaților, dar judecătorii greci se află sub presiunea Occidentului.

„Guvernul grec dorește să rezolve această problemă. Dar vedem de asemenea că există presiuni serioase asupra Greciei din partea Occidentului. Mai ales asupra judecătorilor greci', a spus Cavusoglu.

Soldații au fugit în Grecia după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 din Turcia. Ankara a cerut ca aceștia să-i fie predați, fiind acuzați de implicare în puciul eșuat. Instanțe din Grecia au respins cererea de extrădare și soldații turci în cauză au negat acuzațiile aduse, afirmând că se tem pentru viața lor.