ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul amplificării tensiunilor cu Turcia, guvernul de la Atena anunță că Grecia intenționează să modernizeze un total de 85 de avioane de luptă F-16 învechite, informează dpa, citată de Agerpres.

Acordul cu SUA pentru modernizarea acestor aparate va costa 1,1 miliarde de euro (1,34 miliarde dolari), potrivit unor surse din cadrul Apărării elene.

Relațiile dintre Turcia și Grecia, ambele țări membre ale alianței militare NATO, sunt tensionate de decenii în legătură cu frontiera lor maritimă comună în Marea Egee și situația din insula divizată Cipru.

Avioane de luptă turcești și grecești sunt interceptate în regiune aproape zilnic, iar în februarie un vas turcesc a lovit o navă a gărzii de coastă elene în sud-vestul Mării Egee.

Atena intenționează de asemenea să cumpere două fregate franceze, a anunțat miercuri ministrul apărării, Panos Kammenos.

Grecia este una dintre puținele țări NATO ce alocă mai mult de 2% din PIB bugetului apărării, un obiectiv convenit de statele membre în 2014.

Tensiunile s-au accentuat între Turcia și Grecia în ultimele luni, după ce un pilot grec a murit. Aparatul de zbor în care se afla acesta s-a prăbușit la scurt timp după ce a interceptat un avion al Turciei.
În ultima perioadă, au existat mai multe incidente, când avioane de luptă din cele două țări s-au confruntat în zbor, chiar dacă nu au ajuns la o ciocnire directă.