ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 16 oameni și-au pierdut viața într-un atentat cu mașină-capcană comis sâmbătă la periferia orașului Alep de un kamikaze în apropierea unui convoi de autobuze care transportau persoanele evacuate în ajun din localități siriene proguvernamentale, informează Reuters.

Potrivit OSDO, care nu furnizează un bilanț exact, mașina-capcană a explodat la Rashidin, un cartier rebel situat la vest de Alep unde erau staționate autobuzele care transportau 5.000 de oameni — în majoritate șiiți — evacuați vineri din Foua și Kafraya, două localități proregim din nord-vestul Siriei asediate de insurgenți.

În imaginile difuzate de televiziunea de stat se putea vedea ceea ce părea a fi locul atacului imediat după explozie, cu trupuri întinse pe jos, incendii și fuioare negre de fum. Autobuzele erau înnegrite de la explozie, cu geamurile făcute țăndări.

Înaintea acestui atac, mii de persoane evacuate din patru localități asediate, printre care și Foua și Kafraya, erau blocate de vineri din cauza dezacordurilor și nu puteau să-și continue călătoria. Vineri, peste 7.000 de persoane au fost evacuate simultan din Foua și Kafaya (5.000 de evacuați) și din localitățile Madaya și Zabadani (2.200 de evacuați), care îi sprijină pe rebeli.

Aceste evacuări, ultimele dintr-o lungă serie de la începerea războiului din Siria, acum șase ani, au început vineri în virtutea unui acord încheiat între Qatar, care susține rebeliunea împotriva președintelui Bashar-Al Assad, și Iran, aliat al regimului de la Damasc. După evacuarea lor la bordul autobuzelor, combatanții și civilii din Foua și Kafraya urmau să se îndrepte, via Alep, către Damasc și provincia Latakia (vest), fiefuri ale regimului. Simultan, și tot prin Alep, persoanele evacuate din Madaya și Zabadani urmau să ajungă în provincia rebelă Idlib (nord-vest).