Un nou atentat terorist kamikaze a avut loc ieri în Nigeria, într-o piață din localitatea Kano, 15 oameni fiind uciși, informează cotidianul german Stern.

Deși încă nu este revendicat, atentatul a fost comis, cel mai probabil, de gruparea islamistă Boko Haram, care din 2009 a declanșat o insurecție în Nigeria, soldată până acum cu 17.000 morți. Organizația teroristă a mai atacat târgul din Kano în ianuarie 2012, omorând atunci 185 de oameni în atacuri armate și cu bombe.

De această dată, Boko Haram a trimis în misiunea sinucigașă două copile: una dintre ele avea 18 ani, iar cealaltă, doar 11 ani. Ieri după-amiază, fetele au fost aduse în zonă cu un microbuz care transporta și alți copii, suspectați că ar fi fost cu toții atacatori sinucigași. La acel moment, piața, un loc unde se tranzacționează telefoane mobile, era extrem de aglomerată. Ȋn urma deflagrației, au fost uciși 15 oameni, iar alți 53 au fost răniți.

Cu doar câteva ore înainte de atentatul de la Kano, o mașină capcană a fost detonată la marginea unei piețe de legume dintr-un alt oraș nigerian, Yola. Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 100 au fost grav rănite, explozia înregistrându-se, de asemenea, într-un moment în care acea zonă era foarte aglomerată. 
Gruparea teroristă Boko Haram s-a născut ca o dizidență din gruparea extremistă Ansaru, apropiată Al Qaeda. Are legături strânse cu gruparea Taliban din Afghanistan, dar și cu gruparea Ash-Shabab din Somalia. Numele organizației, Boko Haram, înseamnă „educația occidentală este un păcat”.

Conform Amnesty International, cel mai mare masacru comis de această grupare este cel din 2015, de la Baga, când 2.000 de oameni au fost uciși.