ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Amenințări subestimate, poliție nepregătită, jihadiști lăsați să-și facă de cap. Sunt doar câteva dintre acuzațiile care curg în aceste ore la adresa autorităților franceze. Peste toate, președintele Hollande este desființat de oameni ai serviciilor: a trădat. Doar pentru a obține voturile musulmanilor, la alegerile de luna viitoare.
 
Atacul de la Charlie Hebdo nu a servit la nimic.Terorismul islamic a lovit din nou Parisul, de această dată mult mai violent și mai bine organizat. Deși în ianuarie, după atacul de la Charlie Hebdo, președintele Francois Hollande anunța măsuri suplimentare de securitate, controlul frontierelor și dislocarea unui număr de 1500 de soldați pentru apărarea capitalei, totul a fost un fiasco. Și acum, ca și în ianuarie, se știa că există o amenințare. Și atunci, ca și vineri seara, nu a fost evitată.

Charlie Hebdo se afla în vizorul fundamentaliștilor de ani buni, din cauza caricaturilor cu Profetul Mahomed. Și Bataclan, locul în care vineri seara au fost uciși 100 de oameni, in timp ce asistau la un concert, era pe aceeași listă neagră. În 2011, teroristul de origine belgiană  Farouk Ben Abbes spunea că vrea să atace sala respectivă pentru că proprietarii ei sunt evrei.

Un avertisment cu privire la posibile atacuri teroriste a fost lansat la finalul lunii spetembrie de fostul judecător anti-terorist, Marc Trévedic. Acesta se declara convins că gruparea teroristă Statul Islamic organizează acțiuni incomparabil mai mari decât cele de până acum. 

”Am convingerea că militanții ISIS au ambiția și mijloacele de a ne lovi cu mult mai mare forță, organizând acțiuni de amploare, incomparabil mai mari decât cele de până acum. O afirm atât ca profesionist: zilele cele mai întunecate de-abia de acum încolo vor veni. Adevăratul război pe care ISIS vrea să-l dea pe teritoriul nostru nu a început încă”, spunea Marc Trévedic, potrivit aceleiași surse. 
 
Oamenii lui Sarkozy îl filau pe Hollande care mergea la amantă, nu pe jihadiști

Acum, serviciile de securitate franceze sunt puse la zid, cu întrebarea firească: de ce nu au reușit să prevadă și să dejoace atentatele de vineri, mai ales după tragedia de la Charlie Hebdo.
 
Una dintre explicații vine de la Daniele Moro, expert în terorism islamic la Johns Hopkins University.  ”Agenții francezi par mai mult concentrați să urmărească un președinte care merge la amantă pe motocicletă”. Expertul sugerează că oamenii din serviciile secrete franceze care i-au rămas fideli fostului președinte Sarkozy au pus pe primul plan filarea, în vederea compromiterii, a lui Hollande, și nu urmărirea jihadiștilor identificați ca posibil pericol. 
 
Există însă și voci pentru care principalul vinovat este Hollande,care a preferat să pună interesele politice mai presus de cele ale francezilor.  Foști ofițeri din serviciile secrete franceze îl azcuză acum de trădare. Trădarea liderului de la Elysee ar avea ca miză voturile musulmanilor la alegerile locale. 
 
Hollande ar fi refuzat să decalanșeze acțiuni directe și masive în comunitățile islamice pentru că în decembrie, în Franța vor avea loc alegeri regionale, în două tururi, pe 6 și 13 decembrie. Iar socialiștii speră să compenseze cât de cât din avansul Frontului Național cu voturile musulmanilor.