ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intervenția directă a Statelor Unite în Siria primește sprijin politic din partea aliaților Washingtonului. Premierul australian a fost printre primii lideri care au felicitat administrația Trump pentru acțiunile sale din Siria. Iranul, în schimb, critică această acțiune unilaterală.

„Guvernul australian susține ferm răspunsul rapid și justificat al Statelor Unite. Acțiunea SUA transmite un mesaj ferm către regimul Assad.Un semnal important, vital, un mesaj important, că lumea nu va mai tolera folosirea armelor chimice”, a spus premierul Australiei, Malcom Turnbull.

Din Europa, Franța, Marea Britanie și Turcia au salutat operațiunile americane din Siria.

„Guvernul de la Londra sprijină pe deplin acțiunile SUA, pe care le consideră un răspuns pe măsură la atacul barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian, și pe care le consideră menite să prevină alte atacuri”, a fost răspunsul Guvernului britanic.

Turcia a precizat că atacul este evoluție „importantă și semnificativă” și îndeamnă la o poziție susținută și dură împotriva președintelui Bashar al-Assad, care să-l facă „incapabil să mai dăuneze propriului popor”, relatează The Associated Press.

„Este imperativ ca regimul (președintelui sirian Bashar al-Assad) să fie deplin pedepsit de comunitatea internațională. Noi considerăm (atacul american) drept (un lucru) pozitiv, însă credem că acest lucru trebuie să fie completat.Barbaria regimului (al-)Assad trebuie să fie oprită imediat”, a declarat vineri vicepremierul Numan Kurtulmus.

Kurtulmus a adăugat că speră ca această operațiune a Statelor Unite să contribuie la intensificarea eforturilor de pace în Siria. Turcia este unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui sirian Bashar al-Assad și susține opoziția siriană care luptă împotriva regimului încă de la începutul conflictului sirian.

Și Israelul, principalul aliat american din zonă, a salutat intervenția americană.

„Statul Israel susține complet decizia președintelui Trump și speră că acest mesaj hotărât față de faptele regimului Bashar al Assad va fi auzit nu doar la Damasc, dar și la Tehran, Phenian și în alte părți. Prin vorbele și faptele sale, președintele Trump a transmis un mesaj foarte clar: nu vom mai tolera folosirea și propagarea armelor chimice”, se arată într-un comunicat al Guvernului israelian.

Arabia Saudită a lăudat „decizia curajoasă” a președintelui american Donald Trump de a lansa atacul. Guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad este criticat extrem de dur din cauza acestui presupus atac chimic, într-un comunicat difuzat vineri de agenția de presă de stat Spa.

Rachetele lansate de Trump sunt răspunsul corect față de „crimele (comise de) acest regim împotriva poporului său, în urma eșecului comunității internaționale de a-l opri”, apreciază Ministerul saudit de Externe.

Arabia Saudită, condusă de sunniți, este un vechi inamic al lui al-Assad și îi susține pe rebelii care luptă împotriva lui. Ea consideră războiul civil sirian un război indirect între sunniți și Iranul șiit.

Iranul, aliat al președintelui sirian Bashar al Assad, a condamnat intervenția americană din Siria.

„Iranul condamnă viguros atacurile americane contra unei baze militare siriene. Condamnăm această acțiune unilaterală”, se arată într-o declarație a Ministerului de Afaceri Externe iranian.

De asemenea, președintele Vladimir Putin a precizat că atacurile americane împotriva Siriei sunt „o agresiune la adresa unui stat suveran și o încălcare a normelor de drept internațional”. În plus, liderul rus consideră că „atacurile au încălcat legile internaționale și au fost bazate pe pretexte inventate”.

Kremlinul a apreciat că bombardarea Siriei reprezintă un „prejudiciu considerabil la adresa relațiilor ruso-americane”.