ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Au încălcat toate regulile pentru a-și îndeplini un vis: acela de vedea echipa preferată de fotbal, pe stadion. Cinci femei iraniene s-au deghizat în bărbați pentru a intra pe stadionul Azadi din Teheran și a urmări meciul care a adus victoria echipei preferate, Persepolis, campioana Iranului, scrie ziarul italian La Repubblica.

Purtând bărbi false și peruci, fără rimel, fără ruj, cele cinci femei iraniene au reușit să se strecoare  pe sub ochii vigilenți ai securității și să intre pe stadion. Fotografia care le surprinde zâmbind, cu steagul roșu al echipei Persepolis pe umeri, s-a răspândit în întreaga lume, devenind imediat virală pe social media.

Un gest ilegal pentru o țară care, din 1979, anul Revoluției Islamice, interzice femeilor nu doar să intre pe stadion, ci și să asiste la orice tip de eveniment sportiv. Motivația: astfel vor fi protejate de „natura violentă” a manifestațiilor, unde adesea publicul folosește un limbaj obscen, dar și a le feri astfel de imaginea unor bărbați care joacă fotbal în pantaloni scurți.

La începtul lunii, autoritățile din Iran au reținut 35 de femei care au încercat să intre pe stadion la un meci de fotbal al aceleiași echipe.