ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un eveniment care poate duce la o ciocnire directă între Rusia și NATO a trecut nebăgat de seamă în acest sfârșit de săptămână.

Lituania, țară membră a NATO și UE, a instituit începând de vineri o blocadă asupra tuturor transporturilor de mărfuri pe cale ferată provenind din Rusia și având ca destinație enclava rusă Kaliningrad.

Interdicția instituită de guvernul de la Vilnius face parte din pachetul de sancțiuni UE împotriva Rusiei și a fost aprobată în mod expres de Bruxelles.

Potrivit Reuters:

„Lista sancțiunilor UE include în special cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată, iar Alikanov (guvernatorul provinciei) a declarat că interdicția acoperă 50% din produsele pe care Kaliningradul le importă.”

Provincia Kaliningrad, un teritoriu rusesc cu o populație de un milion de locuitori, este despărțită de Rusia prin Marea Baltică și este făcută sandvici între Lituania și Polonia.

De aceea, ea este dependentă în mod vital de transporturile care se desfășoară prin teritoriile celor două state UE și NATO, și care, întâmplător, sunt și unii dintre cei mai înverșunați dușmani ai Rusiei.

Alikanov a cerut populației din provincie să nu intre în panică, anunțând că două feriboturi efectuează deja transportul de mărfuri între Sankt Petersburg și Kaliningrad, iar alte șapte vor intra în serviciu până la sfârșitul anului.

„Feriboturile noastre se vor ocupa de toată marfa”, a încercat guvernatorul să calmeze locuitorii enclavei.

Măsura de aplicare a sancțiunilor UE de către Vilnius pune capăt unui tratat vechi de trei decenii între Lituania și Rusia.

Decizia lituaniană a fost luată după ce a primit mai întâi verde de la Uniunea Europeană.

Bruxelles-ul a stabilit că „mărfurile și încărcăturile aflate sub incidența sancțiunilor trebuie interzise, chiar dacă ele călătoresc dintr-o parte a Rusiei către cealaltă, dar pe teritoriul UE”.

Când Uniunea Europeană a propus pentru prima oară, în aprilie, blocarea mărfurilor rusești, oficialii ruși au avertizat că este posibil ca această măsură să declanșeze un război direct, dat fiind că Moscova va fi obligată „să spargă blocada” pentru a sări în ajutorul cetățenilor săi.

Pe 6 aprilie, Vladimir Geabarov, prim adjunct al președintelui Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma Superioară, adeclarat:

„Cred că deocamdată este doar un joc, încercând să se tatoneze terenul... În cazul unei blocade, cum spun ei, Uniunea Sovietică (sic!) știe să spargă blocade, are o vastă experiență în acest domeniu.”

Și, mai departe:

„Dacă vor să ne împingă să spargem această blocadă pentru a salva viețile oamenilor noștri care locuiesc acolo, putem să o facem.”

Dar și-a exprimat speranța că„Occidentul va avea atâta minte încât să nu facă asta”.

Sâmbătă, la o zi după instituirea blocadei, guvernatorul Kaliningradului a cerut Moscovei să treacă la represalii proporționale împotriva Lituaniei.

„Aceste măsuri sunt ilegale și pot atrage implicații de mare amploare pentru Lituania și Uniunea Europeană.”

El a citat mai multe paragrafe din Declarația Comună despre Extinderea UE cu privire la acordurile internaționale, „documente agreate atât de comunitatea europeană cât și de Federația Rusă.”

Alikanov a citat mai cu seamă o condiție cheie pentru aderarea Lituaniei la UE, în 2004, prin care statul baltic se angaja „să aplice principiul tranzitului liber al mărfurilor, inclusiv energetice, între regiunea Kaliningrad și restul teritoriul Rusiei”.

Un alt paragraf prevedea:

„În mod deosebit, certificăm că libertatea acestui tranzit va fi aplicată și că mărfurile aflate într-un astfel de tranzit nu vor fi supuse unor întârzieri sau restricții care nu sunt necesare și vor fi scutite de taxe vamale, de tranzit sau alte costuri legate de tranzit.”

Întrebarea cheie în noile condiții este:

Până unde va merge Rusia cu represaliile la adresa unui stat UE și NATO sub pretextul apărării cetățenilor ruși?

Am văzut cum a reacționat în Donbas,unde nu trăiesc cetățeni ruși ci rusofoni.

Cert este că miza gestului Lituaniei, cu binecuvântarea UE și în mod cert a NATO, este APARENT una minoră: sărăcirea unui milion de ruși.

Însă miza REALĂ pare a fi mult mai mare: provocarea lui Putin la un gest extrem, care să justifice apoi acțiuni militare directe împotriva Rusiei.