ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul australian al Energiei a cerut locuitorilor din provincia New South Wales și din capitala acesteia, Sydney, să stingă luminile și să oprească aparatele casnice în timpul serii pentru a se evita o pană de curent generală.

Publicația britanică The Independentscrie că Australia se confruntă cu o gravă criză energetică.

Ministrul Chris Bowen s-a adresat printr-o alocuțiune televizată locuitorilor, cerându-le să nu pornească lumina și aparatele mari consumatoare de curent între orele 18 și 20, din cauza riscului unei pene grave de curent în timpul vârfului de sarcină.

Politicianul a aruncat vina situației pe seama mai multor centrale pe cărbune care au probleme de mentenanță.

Reuters scrie că 65% din energia electrică a Australiei este produsă pe bază de cărbune, dar mai mult de un sfert din această capacitate este închisă în prezent.

Motivul închiderii este simplu: reconversia către energia verde pentru a salva planeta.

Partea proastă cu energia verde este că ea depinde de toanele stihiilor naturii: în timpul zilelor fără soare sau vânt producția scade dramatic.

Or, tocmai acest lucru se petrece acum în Australia de mai bine de trei săptămâni. Colac peste pupăză, sezonul rece la antipozi a început anul acesta cu temperaturi mult sub medie, ceea ce a sporit consumul pentru încălzirea locuințelor.

Dar două ore de întuneric pe zi nu sperie entuziasmul progresiștilor:

Întrebat de un ziarist dacă nu cumva soluția la actuala criză nu ar fi o producție mai mare de cărbune, Bowen s-a opărit pe loc:

„Nici ploaia nu cade tot timpul, dar reușim să stocăm apa. Putem stoca și energia refolosibilă dacă avem investițiile necesare.”

Clar, deci: până la realizarea unor mari investiții de stocare a energiei refolosibile, care pot dura și ani de zile, cetățenii australieni trebuie să se obișnuiască cu un trai a la Ceaușescu.