ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Norbert Hofer, din partea Partidului Libertății (FPOe) a câștigat 36% dintre voturile exprimate, arată rezultatele preliminare ale scrutinului, citate de AFP. Candidații celor două partide de guvernământ nu au reușit să strângă voturi pentru a intra în turul II, ce se va ține pe 22 mai.

"Este începutul unei noi ere politice", a spus liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, după anunțarea rezultatelor, cel mai bun scor obținut vreodată de partidul său.

"Un lucru este clar: există o mare nesatisfacție cu actualul Guvern. Sunt convins că dacă va fi ales, Norbert Hofer va acționa ca protector al poporului austriac", a mai spus Strache.

Cel mai probabil, în turul II, Hofer se va înfrunta cu candidatul partidului Verde, Alexander van der Bellen, care a strâns 20% din voturi. Foarte aproape de el se află însă candidatul independent Irmgard Griss, cu 18,5%.

Aceste rezultate consfințesc faptul că pentru prima oară din 1945 încoace, Austria nu va avea un președinte care fusese susținut de unul dintre cele două mari partide: Social democrații sau popularii, de centru-dreapta.

În ceea ce privește Partidul Libertății, acesta pune accentul pe identitatea austriacă, mai degrabă decât pe pan-germanism.  S-a opus intrării Austriei în UE în 1994, dar și accesului Turciei. Pe plan economic, partidul susține un liberalism controlat și taxe mici, precum și asistența socială oferită de stat.  Din cauza imigrației necontrolate, susține FPOe, asistența socială pentru actualii cetățeni ai Austriei nu va mai putea fi susținută.

Partidul lui Hofer consideră că valorile iudeo-creștine ale Austriei sunt puse în pericol de influxul masiv de imigranți musulmani, susținând că acest fenomen trebuie combătut puternic.

Pe plan extern, FPOe are legături cu Partidul Republican din SUA, cu Frontul Național din Franța, dar și cu Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin. FPOe nu susține independența provinciei sârbe Kosovo, în mare parte datorită faptului că sârbii reprezintă unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Austria.

Candidatul FPOe pentru alegerile prezidențiale este căsătorit și are patru copii.