ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Austria, Cehia și Ungaria au efectuat exerciții comune pentru oprirea migranților ce forțează trecerea frontierelor, potrivit b1.ro

La exerciții au participat aproape 2400 de soldați, iar ministrul Apărării ungar a declarat că scopul antrenamentelor este  „apărarea comună a granițelor Europei în fața valurilor de migranți ilegali”.

Miniștrii Apărarii și de Interne din cele trei state au pus la punct un plan de actiune, care prvede măsuri de răspuns și coordonate în cazul unui aflux de migranți. Exercițiul a avut loc la 100 de km de Viena și a inclus 2.300 de militari. Scenariul s-a bazat pe grupuri de migranți care vin pe jos, forțare de frontieră, proceduri de control și înregistrare.

Exercițiul multinațional desfășurat în Austria este unul dintr-o serie de antrenamente care testează mecanisme de răspuns la valuri de migrație ilegală, similare celor din 2015. Atunci sute de mii de oameni au intrat în Europa occidentală în câteva săptămâni folosind ruta balcanică. Acum pare inevitabil folosirea armatei în contextul pericolului terorist și migraționist. Militarii sunt implicați deja în misiuni de securitate publică, în lupta împotriva terorismului în Franța, Spania sau Belgia.

În același timp, Comisia Europeană va prezenta la sfârșitul lunii propuneri de modificare a regulilor Schengen, printre care și extinderea controalelor excepționale ce pot fi instituite la frontierele interne.

Peste 1,5 milioane de refugiați au ajuns în Europa din 2015, dintre care mulți fug de războaiele din Orientul Mijlociu. Instanța supremă a UE a decis săptămâna trecută că statele membre trebuie să accepte cotele de refugiați și să își preia partea, respingând o sesizare depusă de Slovacia și Ungaria. Cancelarul german Angela Merkel a cerut Ungariei să implementeze rapid decizia instanței, dar ministrul ungar de Externe Szijjarto a descris-o drept o decizie politică „foarte periculoasă”. 

„Această decizie nu obligă Ungaria la nimic, pentru că această decizie nu se referă la faptul că Ungaria trebuie să primească migranți începând de mâine”, a spus oficialul.