ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alegerile prezidențiale din Austria, stabilite pentru 2 octombrie, vor fi amânate din cauza faptului că plicurile folosite la votul prin corespondență se desigilează foarte ușor, a anunțat luni ministrul de interne Wolfgang Sobotka, informează DPA și EFE.

 Într-o conferință de presă, ministrul austriac a precizat că votul ar putea fi reprogramat fie pentru 27 noiembrie, fie pentru 4 decembrie. 'Am cerut parlamentului să fixeze o nouă dată' pentru a putea garanta 'o desfășurare fără erori' a scrutinului, a declarat ministrul austriac, care și-a exprimat preferința pentru data de 27 noiembrie.

Sobotka, conservator, a semnalat că obiectivul este ca scrutinul să se desfășoare înainte de începerea anului 2017, cu condiția ca acest lucru să poată fi posibil din punct de vedere tehnic.

Stabilirea noii date a scrutinului depinde acum de consensul la care ajung partidele politice austriece, care trebuie să reformeze legea electorală, cel mai probabil cu majoritate calificată, a spus Sobotka. El a recunoscut că această situație a afectat imaginea țării, dar a subliniat că este vorba de o 'problemă tehnică', acesta fiind motivul pentru care nu se pot desfășura alegerile. 'Dacă facem acest lucru în urma unui proces transparent demonstrăm că avem un stat de drept aflat la nivel maxim', a insistat Sobotka.

La 9 septembrie, Ministerul de Interne austriac anunțase că ia în calcul amânarea din motive tehnice a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. ''Dacă un eșec evident în producerea plicurilor face imposibilă desfășurarea normală a alegerilor, atunci este de datoria mea, în calitate de șef al celei mai înalte autorități electorale, să iau imediat în considerare o amânare'' a scrutinului, afirmase ministrul de interne austriac, Wolfgang Sobotka, într-o declarație difuzată vinerea trecută pe e-mail și citată de Reuters.

Al doilea tur al prezidențialelor din Austria, desfășurat pe 22 mai, a fost invalidat în urma neregulilor la numărarea voturilor prin corespondență.

În această etapă finală a scrutinului s-au confruntat Norbert Hofer, candidatul naționalist, și Alexander van der Bellen, candidat independent susținut de Verzi. Hofer a obținut mai multe voturi în Austria, dar în final votul prin corespondență a înclinat balanța în favoarea lui Van Der Bellen, care a câștigat alegerile la o diferență de numai 0,6%.

Totuși, Curtea Constituțională a admis plângerea privind existența unor nereguli la votul prin corespondență și a decis repetarea turului doi.

IARNĂ în plină vară la granița dintre Ungaria și Austria